Je kunt voor of tegen de Disney industrie zijn, over één ding zijn vriend en vijand het eens; het is behoorlijk knap om met een muisje te beginnen en te eindigen met een imperium. Walt Disney hanteerde bij de totstandkoming van zijn creaties een specifieke NLP denktechniek. Die van de dromer, de realist en de criticus. En als Mickey op die manier een succes werd, waarom Disney’s denktechniek dan niet eens zelf uitproberen?
In deze teamoefening neem je (met alle teamleden tegelijk) verschillende gezichtsposities en/of standpunten in. Dit kan door met het team van ruimte te wisselen, of je werkt met stoelen. Let op, het gaat er behoorlijk schizofreen aan toe. Voor sommigen onder ons wordt dat behoorlijk oprekken, anderen kunnen gewoon even een dagje hun medicatie vergeten. Je kruipt namelijk in de huid van drie verschillende personen.
De Dromer
De dromer gaat voor het ongebreidelde enthousiasme. Wanneer hij/zij zegt: “Wat een geweldig idee”, dan gaat dat puur omwille van de energie die het idee opwekt. Niet om de praktische overwegingen. Want de dromer droomt, fantaseert, bouwt lucht- en andere kastelen, verbindt, ontdekt, experimenteert, gokt, kiest de tweede ster rechts en gaat door tot het ochtendgloren. De dromer gaat zich afvragen wat hij/zij geweldig zou vinden aan de uitdaging die voor hem/haar ligt. En dat op het niveau van het dromen en wensen. Het is cruciaal om die vraag oprecht aan jezelf te stellen en al minstens even oprecht te luisteren.
De Realist
De realist gaat pragmatisch, gedetailleerd en gestructureerd te werk om het idee dat de dromer formuleerde om te zetten naar een werkbaar actieplan. Het is een relatief emotieloze staat van waaruit er wordt gewerkt aan bedenkingen als: “Wat moet ik nog te weten komen? Hoe maak ik het financieel haalbaar om…? Mijn berekeningen suggereren dat…en dus…”
Wanneer de realist zegt dat het er goed uit ziet, dan heeft ie prima werk geleverd.
De Criticus
De criticus gaat de confrontatie aan. Op zoek naar de tekortkomingen, de blinde vlekken, de risico’s, onverwachte effecten enz.. Let wel, hij/zij breekt niet af om het afbreken op zich. Wanneer hij/zij beweert dat dit idee geen kans van slagen heeft, dan dient er ook hard, objectief bewijs op tafel te komen. Houd hierbij goed het verschil tussen bewijs en mening in de gaten. In wezen is het de taak van de criticus om alle obstakels in kaart te brengen zodat je bij de uitwerking van het idee geen onaangename verrassingen tegenkomt. Als de criticus concludeert dat het er niet slecht uit ziet, dan is dat een pracht van een compliment.
Extra tips bij de oefening:
Fair witness
Er komt een vierde rol bij; die van de neutrale persoon. Het helpt sommige mensen/teams om na iedere rol even langs de neutrale persoon te passeren om de vorige rol van zich af te leggen en de volgende met volle overgave in te gaan vullen.
Heftige bezwaren
Wanneer de criticus na de eerste ronde enkele behoorlijk heftige bezwaren op tafel legt, dan kan je die bezwaren middels een tweede rondje weer met de dromer, realist en criticus te lijf gaan.
Deze NLP denktechniek zal zeker nieuwe inzichten opleveren voor het team. Ook helpt het bij creatieve sessies om de structuur te behouden en bruikbare uitkomsten te genereren. Veel succes bij de toepassing van het NLP disneymodel en de opbouw van je nieuwe imperium!