NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren?

Wat is NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en vindt zijn oorsprong in de psychologie. Het is ontstaan naar aanleiding van een studie naar succesvol gedrag, met name op het gebied van succesvol leren communiceren. NLP heeft alles te maken met het denken, voelen en handelen (gedrag) van mensen.

Model van de Wereld

Afhankelijk van je achtergrond, opvoeding, opleiding, ervaring en karakter kijk je anders de wereld in. Ieder mens ervaart 'De wereld' op zijn of haar eigen unieke manier.

Model van de wereld

Zo ziet een fysiotherapeut verkeerde lichaamshoudingen, een dokter ziekteverschijnselen en hoort een automonteur een verkeerd afgestelde motor. We noemen dit perceptie. Het heeft alles te maken met hoe jouw brein is geprogrammeerd en informatie verwerkt (filtert) die jouw zintuigen je aanreiken (ogen, oren, mond, neus en huid). De vorming van realiteit heeft dus te maken hoe onze zintuigen prikkels verwerken via ons zenuwstelsel. De afkorting van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) kan je als volgt zien:

Neuro

Het zenuwstelsel verwerkt ervaringen via 5 zintuigen: Gezichtsvermogen, Gehoor, Tastzin, Reukzin, Smaakzin

Linguïstisch

Interne representaties (voorstellingen) worden gecodeerd, geordend en krijgen betekenis door:

 • Beelden (visueel)
 • Geluiden (auditief)
 • Gevoelens (kinsthetisch)
 • Geuren (olfactoir)
 • Smaken (gustatoir)
 • Taal (auditief digitaal)
Programmeren

Het ontdekken, gebruiken en veranderen van de onbewuste patronen in het zenuwstelsel om specifieke en gewenste uitkomsten te bereiken.

 

 

Onbewuste programma's en filters

Het verwerken van deze informatie gaat razendsnel en veelal onbewust. Je kunt het vergelijken met een soort van 'Googlen' in je onderbewuste. Door al jouw ervaringen ben je op een bepaalde onbewuste manier geprogrammeerd. Zo zit je vol met positieve denkprogramma's die leiden tot gewenste of succesvolle resultaten. Maar ieder mens ervaart ook onbewuste programma's die leiden tot overmatig denken of belemmerende gevoelens en gedachten. Op zo'n moment ben je niet in staat effectief gedrag te vertonen. Veelal door de ongewenste 'staat van zijn' waarin je verkeert.

NLP - wat levert het op?

NLP technieken helpen je bewust te worden van je denken en handelen. Je wordt steeds bewuster 'hoe' jij jezelf soms tegenhoudt vanuit bepaalde gedachten of gevoelens (twijfel, angst, frustratie, etc). Tevens krijg je een set aan tools om deze negatieve gevoelens en gedachten te elimineren. Ze zijn namelijk ontstaan vanuit eerdere ervaringen. Met behulp van NLP technieken kun je loskomen van je verleden. De herinnering blijft maar het gevoel verdwijnt. NLP technieken helpen om je verleden op te ruimen en achter je te laten. Je creëert nieuwe mogelijkheden naar de toekomst!

Effectiever communiceren

NLP geeft je dus inzicht in je eigen voelen, denken en handelen. Maar ook in dat van anderen. Hierdoor leer je anders omgaan met de wereld om je heen. Je weet steeds beter wat jouw triggers zijn en hoe je hier beter mee wilt leren omgaan. Daardoor leer je niet alleen effectiever communiceren maar krijg je ook een schat aan  coachvaardigheden voor jezelf en anderen.

 

NLP technieken geven je de mogelijkheid om:

 • Beter bij jezelf te leren blijven.
 • Meer controle over je denken, voelen en handelen te krijgen (omgaan met emoties).
 • Beter voor jezelf te zorgen (grenzen stellen).
 • Meer keuzevrijheid te ervaren.
 • Succesvoller te worden in dat wat je leuk vindt.

 

Lijkt het je wat om NLP geheel vrijblijvend te ervaren? Schrijf je dan in voor ons Gratis online maandprogramma en ontvang een maand lang tal van NLP tips & tricks om jouw communicatie en je leven een boost te geven!

Gratis NLP tips & tricks

Het ontstaan van NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren?

NLP is ontstaan in de jaren ’70 vanuit het bestuderen van mensen met excellente communicatieve vaardigheden. Hoe kon het zijn dat sommige mensen heel succesvol waren in coaching, hypnose en therapie en anderen helemaal niet? In de afgelopen 40 jaar is onderzocht hoe taal, lichaamstaal, gevoelens, gedachten en denkstructuren elkaar beïnvloeden. Dus hoe reageert jouw gevoel op negatieve gedachten en hoe reageert jouw denken vervolgens weer weer op negatieve gevoelens. Door NLP krijg je inzicht en controle over je eigen denken/voelen waardoor je tot ander gedrag komt.

In onderstaand filmpje laat Dr. Bandler (een van de twee grondleggers) zien hoe iemand van zijn fobie voor slangen afkomt. Uiteraard zijn dezelfde technieken van toepassing om ook van andere angsten af te komen zoals: liften, spinnen, hoogtevrees, straatvrees, etc.

NLP is concreet en praktisch

NLP geeft je een korte tijd tal van inzichten,  methoden en technieken om direct met jezelf aan de slag te gaan. Iedereen kan NLP leren die bereid is naar zichzelf te kijken. Je kunt kiezen uit:

 • NLP coaching: het ondergaan van NLP coachingstechnieken op jezelf om los te komen van emoties of belemmeringen. Lees hier meer over coaching.
 • NLP training: tijdens een NLP training worden een of enkele technieken uitgelegd hoe je dit zelf kunt inzetten of eigen maken. We hebben een GRATIS introductie training voor je!
 • NLP opleiding: hierbij leer je zelf alle technieken toepassen op jezelf en op anderen. Na onze 15-daagse NLP practitioner opleiding kun je serieus aan de slag als gecertificeerd NLP coach. Na de eerste opleiding kun je nog door voor de 12-daagse hNLP Master practitioner opleiding. Hierdoor krijg je aanvullende hNLP technieken om te werken aan een waardegedreven leven en extra professionele tools.

In de praktijk wordt NLP veelvuldig gebruikt binnen vakgebieden waar professionele communicatie belangrijk is. Denk daarbij aan (project)management, leiderschap, training, counseling, coaching, consultancy, advies, sales, HRM en ondernemerschap. Kortom NLP is uitermate geschikt voor:

 • Het ontwikkelen van leiderschap en zelfvertrouwen
 • Zelfinzicht en het bevat tool voor zelfanalyse
 • Beter leren omgaan met angst, stress of paniek situaties
 • Het reduceren van negatieve emoties en het versterken van positieve gevoelens (motiveren)
 • Het herkennen en doorbreken van niet effectieve gedragspatronen
 • Constructief omgaan met tegenslag, weerstand of kritiek

Wil je meer weten wat NLP jou zakelijk oplevert? Lees hier hoe je NLP kunt inzetten om Leiderschap te ontwikkelen of lees verder over Zakelijke Toepassingsgebieden voor NLP

Nieuwsgierig? Bekijk hier al onze Opleidingen