Wat is NLP?

Wat is NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en vindt zijn oorsprong in de psychologie. Het is ontstaan naar aanleiding van een studie naar succesvol gedrag, met name op het gebied van succesvol leren communiceren. NLP heeft alles te maken met het denken, voelen en handelen (gedrag) van mensen.

Model van de Wereld

Afhankelijk van je achtergrond, opvoeding, opleiding, Model van de wereldervaring en karakter kijk je anders de wereld in. Ieder mens ervaart 'De wereld' op zijn of haar eigen unieke manier. Zo ziet een fysiotherapeut verkeerde  lichaamshoudingen, een dokter ziekteverschijnselen en hoort een automonteur een verkeerd afgestelde motor. We noemen dit perceptie. Het heeft alles te maken met hoe jouw brein is geprogrammeerd en informatie verwerkt (filtert) die jouw zintuigen je aanreiken (ogen, oren, mond, neus en huid).

Onbewuste programma's en filters

Het verwerken van deze informatie gaat razendsnel en veelal onbewust. Je kunt het vergelijken met een soort van 'Googlen' in je onderbewuste. Door al jouw ervaringen ben je op een bepaalde onbewuste manier geprogrammeerd. Zo zit je vol met positieve denkprogramma's die leiden tot gewenste of succesvolle resultaten. Maar ieder mens ervaart ook onbewuste programma's die leiden tot overmatig denken of belemmerende gevoelens en gedachten. Op zo'n moment ben je niet in staat effectief gedrag te vertonen. Veelal door de ongewenste 'staat van zijn' waarin je verkeert.

Effectiever communiceren

Grenzen stellen met NLPNLP geeft je inzicht in je eigen voelen, denken en handelen. Hierdoor leer je anders omgaan met de wereld om je heen. Je weet steeds beter wat triggers zijn waardoor jij je ineens anders gaat voelen of gedragen. En tot slot, 'hoe' je dit kunt veranderen in gewenst gevoel en gedrag. Je leert niet alleen effectiever communiceren maar ook coachvaardigheden en hoe je dichter bij jezelf blijft. NLP technieken geven je de mogelijkheid om: beter voor jezelf te zorgen, meer keuzevrijheid te ervaren en succesvoller te worden in dat wat je leuk vindt.

Het ontstaan van NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren?

NLP is ontstaan in de jaren ’70 vanuit het bestuderen van mensen met excellente communicatieve vaardigheden. Hoe kon het zijn dat sommige mensen heel succesvol waren in coaching, hypnose en therapie en anderen helemaal niet? In de afgelopen 40 jaar is onderzocht hoe taal, lichaamstaal, gevoelens, gedachten en denkstructuren elkaar beïnvloeden. Dus hoe reageert jouw gevoel op negatieve gedachten en hoe reageert jouw denken vervolgens weer weer op negatieve gevoelens. Door NLP krijg je inzicht en controle over je eigen denken/voelen waardoor je tot ander gedrag komt.

In onderstaand filmpje laat Dr. Bandler (een van de twee grondleggers) zien hoe iemand van zijn fobie voor slangen afkomt. Uiteraard zijn dezelfde technieken van toepassing om ook van andere angsten af te komen zoals: liften, spinnen, hoogtevrees, straatvrees, etc.

NLP is concreet en praktisch

NLP geeft je een korte tijd tal van inzichten,  methoden en technieken om direct met jezelf aan de slag te gaan. Iedereen kan NLP leren die bereid is naar zichzelf te kijken. Alle inzichten van de afgelopen jaren zijn gebundeld in twee gecertificeerde opleidingen: NLP practitioner opleiding en de Master practitioner opleiding.

In de praktijk wordt NLP veelvuldig gebruikt binnen vakgebieden waar professionele communicatie belangrijk is. Denk daarbij aan (project)management, leiderschap, training, counseling, coaching, consultancy, advies, sales, HRM en ondernemerschap. Kortom NLP is uitermate geschikt voor:

  • Het ontwikkelen van leiderschap en zelfvertrouwen
  • Zelfinzicht en het bevat tool voor zelfanalyse
  • Beter leren omgaan met angst, stress of paniek situaties
  • Het reduceren van negatieve emoties en het versterken van positieve gevoelens (motiveren)
  • Het herkennen en doorbreken van niet effectieve gedragspatronen
  • Constructief omgaan met tegenslag, weerstand of kritiek

Wil je meer weten wat NLP jou zakelijk of privé oplevert? Lees hier verder: Waarom NLP?

Bekijk al onze trainingen en opleidingen

Spring naar toolbar