NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren?

Wat is NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en vindt zijn oorsprong in de psychologie. Het is ontstaan naar aanleiding van een studie naar succesvol gedrag, met name op het gebied van succesvol leren communiceren. NLP heeft alles te maken met het denken, voelen en handelen (gedrag) van mensen.

Model van de Wereld

Afhankelijk van je achtergrond, opvoeding, opleiding, ervaring en karakter kijk je anders de wereld in. Ieder mens ervaart 'De wereld' op zijn of haar eigen unieke manier.

Model van de wereld

Zo ziet een fysiotherapeut verkeerde lichaamshoudingen, een dokter ziekteverschijnselen en hoort een automonteur een verkeerd afgestelde motor. We noemen dit perceptie. Het heeft alles te maken met hoe jouw brein is geprogrammeerd en informatie verwerkt (filtert) die jouw zintuigen je aanreiken (ogen, oren, mond, neus en huid). De vorming van realiteit heeft dus te maken hoe onze zintuigen prikkels verwerken via ons zenuwstelsel. De afkorting van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) kan je als volgt zien:

Neuro

Het zenuwstelsel verwerkt ervaringen via 5 zintuigen: Gezichtsvermogen, Gehoor, Tastzin, Reukzin, Smaakzin

Linguïstisch

Interne representaties (voorstellingen) worden gecodeerd, geordend en krijgen betekenis door:

 • Beelden (visueel)
 • Geluiden (auditief)
 • Gevoelens (kinsthetisch)
 • Geuren (olfactoir)
 • Smaken (gustatoir)
 • Taal (auditief digitaal)
Programmeren

Het ontdekken, gebruiken en veranderen van de onbewuste patronen in het zenuwstelsel om specifieke en gewenste uitkomsten te bereiken.

 

 

Onbewuste programma's en filters

Het verwerken van deze informatie gaat razendsnel en veelal onbewust. Je kunt het vergelijken met een soort van 'Googlen' in je onderbewuste. Door al jouw ervaringen ben je op een bepaalde onbewuste manier geprogrammeerd. Zo zit je vol met positieve denkprogramma's die leiden tot gewenste of succesvolle resultaten. Maar ieder mens ervaart ook onbewuste programma's die leiden tot overmatig denken of belemmerende gevoelens en gedachten. Op zo'n moment ben je niet in staat effectief gedrag te vertonen. Veelal door de ongewenste 'staat van zijn' waarin je verkeert.

NLP - wat levert het op?

NLP technieken helpen je bewust te worden van je denken en handelen. Je wordt steeds bewuster 'hoe' jij jezelf soms tegenhoudt vanuit bepaalde gedachten of gevoelens (twijfel, angst, frustratie, etc). Tevens krijg je een set aan tools om deze negatieve gevoelens en gedachten te elimineren. Ze zijn namelijk ontstaan vanuit eerdere ervaringen. Met behulp van NLP technieken kun je loskomen van je verleden. De herinnering blijft maar het gevoel verdwijnt. NLP technieken helpen om je verleden op te ruimen en achter je te laten. Je creëert nieuwe mogelijkheden naar de toekomst!

Effectiever communiceren

NLP geeft je dus inzicht in je eigen voelen, denken en handelen. Maar ook in dat van anderen. Hierdoor leer je anders omgaan met de wereld om je heen. Je weet steeds beter wat jouw triggers zijn en hoe je hier beter mee wilt leren omgaan. Daardoor leer je niet alleen effectiever communiceren maar krijg je ook een schat aan  coachvaardigheden voor jezelf en anderen.

 

NLP technieken geven je de mogelijkheid om:

 • Beter bij jezelf te leren blijven.
 • Meer controle over je denken, voelen en handelen te krijgen (omgaan met emoties).
 • Beter voor jezelf te zorgen (grenzen stellen).
 • Meer keuzevrijheid te ervaren.
 • Succesvoller te worden in dat wat je leuk vindt.

 

Lijkt het je wat om NLP geheel vrijblijvend te ervaren? Schrijf je dan in voor ons Gratis online maandprogramma en ontvang een maand lang tal van NLP tips & tricks om jouw communicatie en je leven een boost te geven!

Gratis NLP tips & tricks

Het ontstaan van NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren?

NLP is ontstaan in de jaren ’70 vanuit het bestuderen van mensen met excellente communicatieve vaardigheden. Hoe kon het zijn dat sommige mensen heel succesvol waren in coaching, hypnose en therapie en anderen helemaal niet? In de afgelopen 40 jaar is onderzocht hoe taal, lichaamstaal, gevoelens, gedachten en denkstructuren elkaar beïnvloeden. Dus hoe reageert jouw gevoel op negatieve gedachten en hoe reageert jouw denken vervolgens weer weer op negatieve gevoelens. Door NLP krijg je inzicht en controle over je eigen denken/voelen waardoor je tot ander gedrag komt.

In onderstaand filmpje laat Dr. Bandler (een van de twee grondleggers) zien hoe iemand van zijn fobie voor slangen afkomt. Uiteraard zijn dezelfde technieken van toepassing om ook van andere angsten af te komen zoals: liften, spinnen, hoogtevrees, straatvrees, etc.

NLP is concreet en praktisch

NLP geeft je een korte tijd tal van inzichten,  methoden en technieken om direct met jezelf aan de slag te gaan. Iedereen kan NLP leren die bereid is naar zichzelf te kijken. Je kunt kiezen uit:

 • NLP coaching: het ondergaan van NLP coachingstechnieken op jezelf om los te komen van emoties of belemmeringen. Lees hier meer over coaching.
 • NLP training: tijdens een NLP training worden een of enkele technieken uitgelegd hoe je dit zelf kunt inzetten of eigen maken. We hebben een GRATIS introductie training voor je!
 • NLP opleiding: hierbij leer je zelf alle technieken toepassen op jezelf en op anderen. Na onze 15-daagse NLP practitioner opleiding kun je serieus aan de slag als gecertificeerd NLP coach. Na de eerste opleiding kun je nog door voor de 12-daagse hNLP Master practitioner opleiding. Hierdoor krijg je aanvullende hNLP technieken om te werken aan een waardegedreven leven en extra professionele tools.

In de praktijk wordt NLP veelvuldig gebruikt binnen vakgebieden waar professionele communicatie belangrijk is. Denk daarbij aan (project)management, leiderschap, training, counseling, coaching, consultancy, advies, sales, HRM en ondernemerschap. Kortom NLP is uitermate geschikt voor:

 • Het ontwikkelen van leiderschap en zelfvertrouwen
 • Zelfinzicht en het bevat tool voor zelfanalyse
 • Beter leren omgaan met angst, stress of paniek situaties
 • Het reduceren van negatieve emoties en het versterken van positieve gevoelens (motiveren)
 • Het herkennen en doorbreken van niet effectieve gedragspatronen
 • Constructief omgaan met tegenslag, weerstand of kritiek

Wil je meer weten wat NLP jou zakelijk oplevert? Lees hier hoe je NLP kunt inzetten om Leiderschap te ontwikkelen of lees verder over Zakelijke Toepassingsgebieden voor NLP

Een NLP coach heeft zich één of meerdere jaren verdiept in de NLP-methodieken en daarmee een diploma of certificaat behaald. Vaak heeft de coach zelf een intensief transformatieproces doorgemaakt voordat hij/zij coach werd. De NLP coach past de technieken toe op de client (de coachee) om hem of haar te helpen ander gedrag te bereiken. Dit noemen we coaching en heeft vooral met mindset te maken.

NLP is zeer effectief en helpt de client om concrete doelen te realiseren. Bijvoorbeeld: daadkrachtiger optreden, spreken in het openbaar, beter grenzen stellen, een nieuwe baan/promotie krijgen, minder weerstand bij veranderingen of succesvol ondernemen. Tijdens de coaching blijkt het regelmatig over een onderliggend probleem te gaan. En daarmee een dieper liggend emotioneel patronen die de client graag wil doorbreken. In zo’n geval gaat het bijvoorbeeld om: zelfvertrouwen, angst en stressreductie, minder piekeren en kwetsbaar zijn, loslaten, of het verwerken van oude emoties (verdriet) en/of trauma’s. De coachee dient zelf een hulpvraag in te brengen waarmee hij/zij geholpen wil worden. De meeste coachtrajecten duren in totaal zo’n 10 tot 15 uur met sessies van 1 a 2 uur per sessie. Een gecertificeerde NLP coach heeft een bepaalde graad behaald in de NLP. Dit kan op het niveau van NLP Practitioner (1 jaar) of NLP Master Practitioner (vervolg opleiding).

Een NLP coach is vooral nieuwsgierig. Hij of zij let sterk op taalgebruik waarin jouw onbewuste gedachtenpatronen doorkomen en stelt daar vervolgens veel vragen over. Door alle vragen en interactie krijg je tijdens het gesprek inzicht en structuur. Je begrijpt je eigen voelen-denken en handelen beter.

Zo onderzoek je samen met je coach: “Waar komt mijn gedrag nu vandaan? Wat wil ik bereiken? Wat houdt mij precies tegen? Hoe kan ik ander gedrag realiseren? Hoe filter ik mijn realiteit? En wat zou mij kunnen helpen bij de volgende stap?Er zijn wel duizenden vragen denkbaar. Het vergroot je bewustzijn! Vanaf dat moment krijg jij pas echt de keuzemogelijkheid tussen oud en nieuw gedrag.

De meeste mensen ervaren een coachgesprek als prettig, verdiepend, inzicht gevend, verhelderend en soms confronterend. Je krijgt tevens tools aangereikt om oude zaken af te sluiten, een plek te geven en/of los te laten. Door coaching verandert jouw zelfbeeld/wereldbeeld en hoe je naar bepaalde problemen kijkt. Je weet steeds beter hoe jij jezelf verder kunt helpen op weg naar jouw doel. De NLP coach past dus de NLP-technieken op jou toe. Coaching versterkt dus: zelfinzicht, zelfvertrouwen, keuzevrijheid en persoonlijk leiderschap. Soms gebruikt de coach aanvullende persoonlijkheidstesten om jou maximaal inzicht in jezelf te geven.

Het antwoord op deze vraag hangt volledig van jou af. Zodra je met NLP aan de slag gaat leer je veel over menselijk gedrag en hoe je dit kunt beïnvloeden. Met behulp van de theorie en alle vraagtechnieken krijg jij zelfinzicht in ‘waarom’ je doet je doet? En daarmee groeit jouw bewustzijn over (onwenselijk) oud en (wenselijk) nieuw gedrag. Je kunt NLP toepassen op jezelf en op anderen.

Met alle NLP technieken kun je niet alleen menselijk gedrag analyseren maar ook VERANDEREN. En daarmee ook jouw eigen gedrag om doelen te realiseren! Je kunt NLP vergelijken met een gereedschapskist. Hoe en wat je ermee bouwt is aan jou. Wil jij succesvoller zijn in je rol, vak of functie? Geen probleem! Wil jij op persoonlijk niveau groeien en steviger in je schoenen komen? Geen probleem! Wil jij minder stress, beter grenzen stellen en balans in je leven? Geen probleem! Wil jij nu eindelijk de stap zetten naar ondernemerschap? Geen probleem! Of wil je meer zelfvertrouwen, gezondheid en harmonie? Geen probleem! Wat je ook wilt bereiken, NLP gaat je helpen om effectief, flexibel en succesvol gedrag te gaan vertonen. Het is dus aan jou waar je naartoe wilt!

Nieuwsgierig? Bekijk hier al onze Opleidingen