Heb jij toevallig ook de aflevering ‘Sophie in de kreukels’ gezien? Sophie Hilbrand onderzoekt de problematiek rondom het fenomeen burn-out. Wat er gebeurt voor, tijdens en na zo’n gebeurtenis. Nou, mijn aandacht had ze meteen. Mooi, kwetsbaar en eerlijk tegelijk.
In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen te maken (gehad) met een burn-out en altijd ligt er stress aan ten grondslag. Hier schrok ik best wel van, maar ergens verbaasde het me niet. Mensen praten er gewoon niet makkelijk over. En we gaan gewoon zo lang mogelijk doooooor. Chronische vermoeidheid, leeg gevoel, emotionele uitputting en slechte concentratie. Altijd druk en werk dat niet bij je past en dan vooral in de leeftijd tussen 25 en 35 jaar.
In de eerste aflevering spreekt Sophie onder andere met haar man Waldemar Torenstra over haar burn-out in 2012. Mooi om te zien hoe ze open en eerlijk naar zichzelf durft te kijken. Sophie doet aan zelfreflectie en is kwetsbaar. Ze vraagt aan haar man of hij zich weleens zorgen maakt of de burn-out nog een keer terug zal komen. En dan zegt hij: ‘Ja vorige week nog’. Samen schieten ze helemaal in de lach. Die humor is gewoon nodig om dingen te relativeren. Anders zou het serieus alleen maar donker blijven. Hij vertelt dat hij voor haar viel omdat zij zo energiek was en zij geeft aan dat ze daar al om gerouwd heeft, maar dat dat niet meer terug zal komen op die manier. “Jij hebt zo’n verantwoordelijkheidsgevoel naar je werk toe Sophie”, zegt Waldemar. “Dat wat mensen vragen, lever jij! Misschien kun je dat thuis ook eens doen ;-)” Een open, eerlijk en humoristisch gesprek tussen man en vrouw.
Volgens de NLP theorie is het niet geheel toevallig dat ik de laatste tijd zelf mensen ontmoet die te maken hebben (gehad) met een depressie, burn-out of hun vader zijn verloren. Het is net als dat je zwanger bent en overal dikke buiken ziet. Ik ontmoet een prachtige dame die letterlijk in de kreukels heeft gelegen door een ernstig auto ongeluk, maar zo gevochten heeft en er weer staat, een kennis die aangeeft niet meer te kunnen pleasen, een man die vertelt over zijn hardheid vroeger en dat hij heeft leren huilen, een vrouw die net als ik ook een nakomertje was en twee jaar geleden haar allerliefste vader verloor. Zoveel mooie ontroerende gesprekken door echte verbindingen. Ik zie het als cadeautjes. Emoties zijn niet eng. En kwetsbaarheid ook niet. Je kunt elkaar juist helpen en tips geven of gewoon een luisterend oor te zijn. Soms moet je juist niet zo veel zeggen.
Acceptatie dat bepaalde dingen er niet meer zijn of niet meer terugkomen. Keuzes die je maakt om dingen niet meer te doen of juist wel of op een andere manier. Niet meer pleasen, niet meer haasten. Maar in verbinding zijn met jezelf. Wat wil je zelf? Waar word je gelukkig van? En op die manier in goede echte verbinding staan met de ander. Ik gun het mezelf en die ander! Help jij mij ook?
Het is echt de moeite waard om de eerste aflevering nog eens terug te kijken of het vervolg van de reeks te zien. Ik ga het in ieder geval volgen! Dinsdagavond, NPO 3, BNN.
En met één uitspraak van Sophie ben ik het helemaal eens, heb ik niets meer aan toe te voegen en sluit ik af; Get your priorities straight!