Zonder dat we het zelf opzoeken kunnen we betrokken raken in emotionele conflictsituaties. Een onverwachte cynische opmerking van iemand, een onterechte beschuldiging of een situatie die anders verloopt dan je zou willen. Wellicht herken je één van deze situaties? Regelmatig wordt ons de vraag gesteld: hoe kan ik het loslaten? Hoe kan ik verder en dat wat er gebeurd is achter me laten?
Laten we beginnen met de vraag over ‘loslaten’. Om iets te kunnen loslaten betekent het dat je het kennelijk hebt vastgepakt? Dat is op zichzelf al interessant. Wat maakt dat je het hebt vastgepakt? Was het wel iets van jou om het vast te pakken? Of is het de shit van de ander dat we over ons heen krijgen?
Het verzeild raken in ongevraagde conflicten heeft in de meeste gevallen te maken met een emotioneel proces. Veel mensen zijn helaas nog geneigd de oorzaak van emoties buiten zichzelf te zoeken. We noemen dit projecties. Het zijn denkbeelden en emoties die de ander op jou projecteert. Interessant dus om te onderzoeken wat jij triggert bij de ander. Dus wat doe jij in jouw gedrag dat de ander lastig vindt? En niet te vergeten, welke emotie is er daarna bij jou getriggerd?
Wanneer ‘een opmerking’ van een ander je raakt resoneert het met iets in jou wat je nog mag helen. Vaak betreft het een terugkerend thema. Door vragen te stellen aan de ander kom je meer te weten wat er nu precies heeft plaatsgevonden bij hem of haar, en niet te vergeten bij jou.
Wanneer de emotie van de ander ook bij jou iets triggert heb je ook bij jezelf iets te onderzoeken. Je hebt het op dat moment kennelijk beetgepakt. Je zou kunnen zeggen dat je je geïdentificeerd hebt met deze gedachtes en gevoelens. De grote vraag is waarom?
Zolang je jezelf blijft wijsmaken dat het niet terecht of oneerlijk is wat er is gebeurd blijf je hangen in je eigen emotie en kom je niet tot loslaten. Je zult bij jezelf frustratie, boosheid of misschien wel een diepere angst ervaren. Mogelijk een onbewuste angst om de ander kwijt te raken?
Er zijn twee mogelijkheden om iets werkelijk los te laten:
- Volledige acceptatie van dat wat zich in de situatie heeft aangediend, terecht of onterecht.
- Vergeving naar de ander van dat wat hij of zij jou heeft aangedaan.
Wees in eerste instantie respect- en liefdevol naar je eigen gevoelens. Hierin zit de grootste les. Omarm deze gevoelens, laat ze toe en doorvoel ze. Je zult merken dat ze transformeren. Met andere woorden, je accepteert de gevoelens die voortkomen uit de situatie en daarmee accepteer je automatisch de conflictsituatie.
Wanneer je in staat bent om open en eerlijk naar de situatie te kijken zul je er achter komen dat er voor beide partijen iets te leren valt. Voor jezelf kan dit betekenen dat je in het vervolg dichter bij jezelf en jouw waarheid mag blijven. In je kracht blijven terwijl je vanuit liefde en respect luistert naar dat wat de ander heeft getriggerd en waarop het bij jou is binnengekomen.
Wanneer je boven water krijgt wat zowel jou als de ander heeft getriggerd krijg je inzicht tot de diepere betekenis van het conflict, ook wel de leerles die er voor beide partijen in zit. Met het onderzoeken en tot inzicht komen leer je de cirkel te doorbreken. Waarschijnlijk zul je ervaren dat de ander een positieve intentie had en dat miscommunicatie heeft geleid tot misverstanden van waaruit het conflict is ontstaan.
Zelf aan de slag met Emoties?
Wil serieus aan de slag om ongewenste emoties te transformeren bij jezelf of bij anderen? Volg dan onze NLP practitioner opleiding. We leren je precies hoe emoties en denken elkaar beïnvloeden en in stand houden. We geven je tal van inzichten en tools om af te rekenen met jouw verleden zodat dit niet langer je toekomst bepaalt.
We wensen je vele mooie verdiepende gesprekken toe.