NLP Technieken en begrippen

Emoties: omgaan met angst

Controle over angst?

Vanuit coaching blijkt dat er nogal wat mensen bang zijn voor onverwerkte emoties op basis van eerdere heftige ervaringen. De angst dat de emotie zo heftig wordt dat mensen controle kwijtraken regeert. Men durft het niet aan opnieuw die pijn te ervaren die ooit eerder is ervaren en drukt het liever weg in de hoop dat het vanzelf oplost. Maar niets is minder waar.

De angst doorvoelen?

Emoties en samenhangende gedachten lossen alleen op wanneer ze worden doorvoeld en doorleefd. Dit proces kan zich tientallen keren herhalen. De emotie heeft een boodschap voor jou en wil gehoord worden. Ondanks dat de fysieke reactie in het lichaam plaatsvindt, aangestuurd vanuit de hersenen, is de emotie ook opgeslagen energie in het menselijk energieveld. Het zal zich net zo lang blijven aandienen via het onderbewuste aan het bewuste totdat het is gehoord. Pas daarna vervalt het. Het gaat dus om bewustwording.

Wanneer je met je aandacht/bewustzijn de emotie ontvangt breng je opnieuw balans terug in je energiesysteem. De natuurlijke beweging die ieder geneigd is om te maken is juist om van de angst/emotie vandaan te gaan. Je wil het liever niet ervaren.

Op het verkeerde been?

Een mooie vergelijking kun je maken met skiën. Juist door je gewicht op je dal-ski te zetten en daarmee de beweging te maken naar het dal (lees naar de angst) krijg je controle over je ski’s. Wanneer je vanuit het angstgevoel je gewicht naar de veilige kant verplaatst, de berg dus, zul je juist controle verliezen. Je ski’s gaan er dan met jou vandoor totdat je opnieuw de beweging maakt naar het dal toe om controle terug te krijgen.

Beweeg naar de angst toe!

Om de angstspiraal te doorbreken is het belangrijk de angst te herkennen, erkennen en te accepteren. Het gaat dus om de beweging naar de angst toe. Met de beweging van de angst af zoals de bange skiër ontstaan juist situatie zoals beschreven in het voorbeeld van Bert de Directeur (in Self fulfilling prophecie). Wanneer je in staat bent de angst te omarmen en toe te laten als iets dat er mag zijn zul je merken dat het verdwijnt. De energie die samengaat met de angst wordt gevoeld en daarmee geneutraliseerd vanuit je bewustzijn. Dit proces kan zich tientallen keren herhalen totdat de onderliggende angsten en emoties volledig zijn verwerkt. Op dat moment is het geen thema meer en zijn er

Self fulfilling prophecie

Het niet aanpakken van een angst emotie kan leiden tot tal van “self fulfilling prophecies”. Neem Bert. Bert is Directeur van een groot bedrijf dat nieuwe computer IC’s ontwikkelt. Bert moet keer op keer veel investeren in de hoop dat nieuwe ontwikkelingen zich later uitbetalen. De nieuwste ontwikkelingen zijn van levensbelang in de overlevingsstrategie van zijn onderneming. Bert is daarom zuinig op zijn personeel en laat mensen doorgroeien, opleiden, houdt motivatiegesprekken,  en geeft ze extreem goede voorwaarden. Verlies van goed opgeleide mensen is direct verlies van tijd en het halen van de markt om de concurrentie voor te blijven. Maar Bert is zo bang om te falen na miljoenen te hebben geïnvesteerd dat hij steeds meer vanuit angst en verkramping zijn bedrijf en mensen aanstuurt. En dit wordt feilloos aangevoeld door zijn medewerkers die op hun beurt denken dat het niet goed gaat met Bert en het bedrijf. Vertrouwen bij de medewerkers begint steeds meer zoek te raken en medewerkers springen weg naar andere lucratieve banen. De angst die Bert  onbewust verspreidt geeft hun niet het gevoel om bij een “winning team” te horen. Inmiddels zit zijn bedrijf glijdend op een helling en lijkt het proces onomkeerbaar. Wanneer hij vertrouwen was blijven uitstralen en zich meer had gefocust op de eigen kracht van het bedrijf dan was deze situatie niet ontstaan. 

Beter leren omgaan met Emoties?

Wil je meer grip, controle of zelfs van je emoties af? NLP technieken helpen je bewust te worden van je denken en handelen. Je wordt steeds bewuster 'hoe' jij jezelf soms tegenhoudt vanuit bepaalde gedachten of gevoelens (twijfel, angst, frustratie, etc). Tevens krijg je een set aan tools om deze negatieve gevoelens en gedachten te elimineren. Ze zijn namelijk ontstaan vanuit eerdere ervaringen. Met behulp van NLP technieken kun je loskomen van je verleden. De herinnering blijft maar het gevoel verdwijnt. NLP technieken helpen om je verleden op te ruimen en achter je te laten. Je creëert nieuwe mogelijkheden naar de toekomst!

Lees HIER alles over onze Opleidingen!

Doe onze Burnout test en lees meer over stress en emoties!

Wil je weten of jouw balans nog in orde is? Doe dan onze HIER onze Stress en Burnout test. Binnen 10 minuten weet je meer over jouw stresslevel.

Wil je meer weten over emoties, minder denken of dichter bij jezelf komen. Dan vind je de volgende artikelen/pagina's wellicht interessant: