NLP Technieken en begrippen

Emoties: de werking van ons brein

Neuronetwerken en emotionele patronen

Alle gedachten, ideeën en gevoelens zijn in onze hersenen met elkaar verbonden door middel van neuronetwerken. Op basis van ervaringen in ons leven kunnen verschillende uiteenlopende ideeën, gedachten en gevoelens op bijzondere wijze aan elkaar verbonden raken in dit neuronetwerk. Zo kan de gedachte aan “liefde” een gevoel van “pijn” oproepen vanwege slechte ervaringen met eerdere partners. Op die manier is liefde gekoppeld aan teleurstelling – boosheid – frustratie – angst en weer terug aan liefde. Zaken die in eerste instantie volledig los lijken te staan van elkaar houden toch verband.

Uit onderzoek is gebleken dat neuronetwerken die dagelijks relaties leggen met elkaar een langdurige relatie aangaan met elkaar. Dus wanneer langdurig het gevoel van “irritatie en frustratie” wordt ervaren zal dit zich steeds heviger gaan manifesteren in gedachte, gevoel en gedrag van deze persoon. De persoon wordt als het ware de emotie die hij dagelijks beleeft.

In ons hoofd bevindt zich de Hypothalamus en is een onderdeel van de hersenen. De hypothalamus controleert het autonome zenuwstelsel, het endocriene systeem en speelt een cruciale rol bij de organisatie van gedragingen die zorgen voor de overleving van het individu: eten, vechten, vluchten en voortplanten.

Daarnaast speelt de hypothalamus ook nog een zeer belangrijke rol bij de temperatuurregeling. Dit kleine chemische fabriekje stuurt dus een groot deel van onze gevoelens aan. De Hypothalamus creëert peptide (een keten van aminozuren) die als het ware een cocktail vormen. Er zijn dus chemische stofjes voor boosheid, verdriet, lust, honger, angst, etc. Elke cel in je lichaam heeft wel duizend receptoren die kunnen reageren op bepaalde peptide(s) wanneer deze via de bloedstroom aan de cel wordt aangeboden.

Maar pas als er een match is tussen de cel en de peptide ontstaat er een fysieke reactie. Er is dus verband tussen het type emotie en de locatie waar deze gevoeld wordt.

De fysieke (fysiologische) reactie of het gevoel dat wordt opgeroepen op basis van een situatie, geur, kleur, smaak, gehoor of gedachte noemen we conditionering. Het is een “stimulus-respons” reactie geprogrammeerd in Body en Mind. Deze reacties hoeven per definitie niet negatief te zijn.

Er bestaan dus ook positieve of bekrachtigende stimulus-respons reacties zoals het krijgen van “trek” bij het ruiken van eten, of prettige gevoelens bij het ruiken van een geur die je aan een dierbaar persoon doet denken. Het brengt je als het ware terug in het moment van toen! Door “stimulus – respons reacties” bewust in te zetten zijn ze in staat te helpen bij het doorbreken van bijvoorbeeld angstpatronen.

Verslaving aan emoties

Je lichaamscellen kennen een geheugenwerking. Na veelvuldig bepaalde emoties te hebben beleefd (bv boosheid) zul je steeds sneller en gemakkelijker het emotionele gevoel ervaren dat je liever niet zou voelen. Bij het uitblijven van de “verslaafde emotie” zullen de betreffende lichaamscellen een signaal afgeven aan de hersenen. De eerstvolgende aanleiding zal volledig worden aangegrepen om opnieuw de verslaafde emotie te ervaren inclusief alle “doemdenkende” scenario’s die daarbij horen. De verslaving past op onbewust niveau je filters aan waardoor anders de wereld in kijkt. Je gaat focussen op dat wat een aanleiding kan geven om een drama te creëren. Op die manier voed je je eigen verslaving.

Nieuwe neuronetwerken programmeren

NLP heeft tal van technieken die helpen om oude neuronetwerken af te breken (ongewenste koppelingen van situaties en gevoelens) en nieuwe verbindingen te laten ontstaan. Op die manier kun je eenvoudig af van angst, twijfel of onzekerheden. De NLP coach installeert nieuwe gevoelens die je nodigt hebt op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld: meer zelfvertrouwen wanneer je voor groepen staat of in het openbaar moet spreken. Wil je hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact op!

Alles leren over emoties?

Wil je meer grip op emoties of onprettige gevoelens? Dat kan! Tijdens onze NLP Practitioner opleiding gaan we uitgebreid in op emoties en hoe deze getriggerd worden vanuit ons denken en ons onderbewuste. Met NLP krijg je tal van technieken om los te komen van je verleden of negatieve ervaringen. Wil je meer weten? Kom eens vrijblijvend langs tijdens een GRATIS introductie training of lees meer over onze Opleidingen.

Doe onze Burnout test en lees meer over emoties!

Wil je weten of jouw balans nog in orde is? Doe dan onze HIER onze Stress en Burnout test. Binnen 10 minuten weet je meer over jouw stresslevel.

Wil je meer weten over emoties, minder denken of dichter bij jezelf komen. Dan vind je de volgende artikelen/pagina's wellicht interessant:

Wil jij jouw emoties de baas worden?