NLP Technieken en begrippen

Coachen – De 7 meesterstappen

Mensen - en groepen - met problemen willen van die problemen af. De aandacht is gericht op de pijnlijke, hinderlijke kanten van het probleem; men concentreert zich op het probleem en niet het doel. Toch heeft het stellen van een doel een aantal nuttige effecten, namelijk: of je nu aan het probleem denkt of aan het doel, onbewust roep je de emoties op die hiermee geassocieerd zijn. Die emoties zijn bij een doel uiteraard positiever dan bij een probleem. En dat is belangrijk voor het vinden van oplossingen, want een prettige, ontspannen emotionele toestand is bevorderlijk voor de creativiteit in het vinden van passende hulpbronnen. Daarnaast wordt de machteloze houding, die door het denken over een reeds langer bestaand probleem soms wordt opgeroepen doorbroken, kun je eerlijk kijken naar wat je tegenhoudt en belemmerd. Daarnaast kan door te denken aan je doel je motivatie versterkt worden en heb je een basis om mee te gaan werken.

Deze serie pagina’s gaat over doelen en hoe ze te bereiken. We willen je alvast een klein voorproefje geven t.a.v. doelen door middel van het volgende verhaal.

Grindler in de jungle

In Afrika leeft de Masai-stam. John Grindler, een linguïst en medeoprichter van NLP, bezocht dit volk om hun taal te bestuderen. Hij legde zijn slaapzak aan de rand van het dorp en zocht behoedzaam contact. Eén van de Masai-gezinnen besloot hem te adopteren. Na maanden met de stam door te brengen, kreeg hij de kans om zich te bewijzen als Masai-krijger. Samen met een aantal jonge Masai kreeg hij een serie rituelen en tests voor zijn kiezen. Eén van de tests was een reis door de jungle. Hij moest binnen een paar dagen het dorp van een bevriende stam bereiken, een vermoeiende tocht door het dichte oerwoud.

Grindler probeerde het een aantal keer, maar raakte steeds weer verdwaald in de jungle. De Masai besloten hem te helpen. Ze deden een beroep op de hulp van een ervaren stamlid die bijzonder vaardig was in het reizen door het oerwoud. Hij nam hem mee naar het oerwoud vlak bij het dorp. Daar sprak het stamlid Grindler toe: “Om te beginnen, klim je in de hoogste boom die je kunt vinden. Als je helemaal bovenin zit, kijk je over het bladerdek heen om te zien waar je je nu bevindt. Dan kijk je in de richting die je uit wilt gaan. Je zoekt een hoog punt, een boom of een heuveltop, dat je binnen 1 dag kunt bereiken. Onthoud dat goed, want dat is je oriëntatiepunt. Daarna ga je op pad. Raak je de weg kwijt? Klim dan gewoon weer in de hoogste boom die je kunt vinden en zoek je oriëntatiepunt. Dan weet je weer welke kant je op moet.”

Met dat advies ging Grindler op pad. Door zich te richten op het oriëntatiepunt, kon hij rustig wandelen door de jungle, allerlei interessante zijpaden verkennen en toch steeds de weg vinden.

Wat zijn de 7 meesterstappen?

Een patroon doorbreken gebeurt niet zomaar. Daar is daadwerkelijk actie voor nodig. Wanneer iemand je vertelt wat je moet doen is dat niet voldoende, je moet het je eigen maken. Daarom zijn deze 7 meesterstappen ontwikkeld om je daarbij te helpen. Daarom is gekozen voor een aantal technieken, die je behulpzaam kunnen zijn bij het begeleiden van een ander in dit proces, maar vooral jezelf ondersteunen hierbij.

Lees hier over de 7 meesterstappen:

Coachen - Stap 1: Diagnose

Coachen - Stap 2: Ultieme motivatie/leverage

Coachen - Stap 3: Provocatieve communicatie

Coachen - Stap 4 tot 7: Patronen