Vergroot NU jouw zelfvertrouwen met NLP

Zelfvertrouwen vergroten: De 5 belangrijkste tips uit de NLP?

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen laat zich lastig definiëren. In onze optiek heeft het alles te maken met de mate waarin jij in jezelf gelooft. En dat geloof bestaat uit het geloof in jouw "kunnen" (je vaardigheden) en het geloof dat jij iets "waard" bent (eigenwaarde). Bij voldoende zelfvertrouwen geloof jij in jezelf, geloof jij dat je mag zijn wie je bent en geloof je ook dat jij de wereld iets te bieden hebt!

Hoe ontwikkelt zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen en daadkracht kun je ontwikkelen. Het heeft alles te maken met eerdere ervaringen in je leven. Positieve ervaringen hebben je bevestigd en versterkt. Dit vergroot zelfvertrouwen. Maar negatieve ervaringen (kritiek, commentaar) kunnen je zelfvertrouwen doen afbreken. Dit heeft alles te maken met het aantal negatieve ervaringen en de intensiteit van deze ervaringen. Afhankelijk van jouw leeftijd en de ontwikkelingsfase waarin je zat kunnen bepaalde ervaringen als heftiger worden ervaren. De vraag is wat jij uiteindelijk over jezelf bent gaan geloven door de jaren heen?

 

josiah-gardner-746372-unsplash

Verander jouw Zelfbeeld en Wereldbeeld!

Zelfvertrouwen komt dus voort uit jouw zelfbeeld en wereldbeeld, ook wel identiteit genoemd. Het is zorgvuldig opgebouwd uit duizenden overtuigingen over jezelf. Wanneer je deze overtuigingen gaat onderzoeken kom je er achter dat je uiteindelijk dingen bent gaan geloven die niet waar blijken te zijn. Bijvoorbeeld: wanneer je één keer een blackout hebt gehad tijdens een spreekbeurt op school ben je nog geen slechte spreker of presentator. We noemen dit "vervorming" binnen de NLP. Slechts één negatieve ervaring kan jouw zelfvertrouwen doen wankelen. Mogelijk is er zelfs een vorm van "faalangst" ontstaan wat jou richting de toekomst weerhoudt om nieuwe stappen te ondernemen?

“Als je blijft denken wat je dacht, blijf je doen wat je deed, en krijg je wat je altijd al kreeg!”

Bouw meer zelfvertrouwen op: De 5 belangrijkste tips uit de NLP!

Het goede nieuws is dat jij jouw zelfvertrouwen kunt vergroten en opbouwen! Met behulp van NLP technieken leer je zorgvuldig jezelf te coachen en je zelfbeeld te verbeteren. Hierbij alvast enkele tips om direct aan de slag te gaan.

  1. Alles wat je voedt "groeit!" Word je bewust van jouw denkprogramma's. Richt jij je aandacht op dat wat goed gaat? Of ben jij iemand waarbij het glas altijd half leeg is? Dus iemand die zijn aandacht richt op datgene wat mislukt, nog niet goed gaat, niet perfect is of wat er mogelijk mis kan gaan? Een handige tip in deze is om je dag anders te leren afsluiten. Het is misschien even wennen? Maar door iedere avond te benoemen waar je dankbaar, trots of blij mee bent, zul je merken dat je je leert focussen op positieve zaken die jou die dag hebben gebracht.
  2. Vergelijk jezelf niet met anderen. Een belangrijke tip die we met je willen delen is om jezelf niet langer met anderen te vergelijken. We noemen dit een Zelf-Ander vergelijking binnen NLP. Beter zou zijn om jezelf met een eerdere versie van jezelf te vergelijken. Bijvoorbeeld hoe jij gegroeid en ontwikkeld bent sinds het moment dat....  We noemen dit een Zelf-Zelf vergelijking. Door je te focussen op jezelf en je aandacht op je eigen groeipad of ontwikkeling te richten zul je je direct bouwen aan meer zelfvertrouwen.
  3. Onderzoek je negatieve triggers. Onderzoek eens voor jezelf in welke situaties jij zelfvertrouwen mist. Ervaar je altijd hetzelfde of wisselt het per keer? Zijn er situaties denkbaar waar jij wel meer zelfvertrouwen ervaart? En welke mensen, woorden, opmerkingen of blikken zijn een mogelijke trigger om je minder zelfverzekerd te voelen? Onderzoek je eigen patronen hierin. Hoe beter jij weet wat jouw triggers precies zijn, hoe beter je kunt werken aan een oplossing. Dus start vandaag nog met jouw zelfonderzoek.
  4. Schrijf jouw negatieve gedachten over jezelf op papier (ook wel belemmerende overtuigingen genoemd). Dit helpt om afstand te nemen van jouw denken (we noemen dit de meta positie binnen NLP) en je eigen gedachten beter te onderzoeken. Jouw belemmerende overtuigingen worden gevormd door eerdere ervaringen. Onderzoek ze eens! In hoeverre zijn deze gedachten realistisch? Weet jij bijvoorbeeld 100% zeker dat deze gedachten waar zijn? En wat zou er gebeuren als je dit niet langer gelooft? Welke gedachten gaan jou helpen om een eerste stap te zetten naar meer zelfvertrouwen? Bijvoorbeeld, de gedachte: "Het gaat me nooit lukken om...." omzetten in "Iedere keer dat ik oefen word ik beter in...."
  5. Leer haalbare en concrete doelen te stellen. Ieder mens ziet het liefst zo snel als mogelijk zijn wens, droom of gewenste situatie uitkomen. En wanneer dit te lang uitblijft volgt meestal teleurstelling, zelfverwijt en verdwijnt de motivatie? Weet dat alles zijn tijd nodig heeft. Gras groeit niet harder door er aan te trekken en goede wijn heeft ook zijn tijd gehad om te rijpen. Leer daarom om kleine concrete doelen te stellen. Bij voorkeur op week of maandbasis. Door wekelijks opnieuw doelen te stellen en te evalueren waarom sommige zaken wel of niet gelukt zijn leer je jezelf in rap tempo beter begrijpen. Waarom stel je bepaalde zaken uit? Waarom pak je niet door of laat je het liggen? En wat heb je nodig om dit soort patronen te leren doorbreken? Door vaker kort te evalueren vergroot je je motivatie. Weet dat iedere kleine actie bijdraagt aan jouw droom of gewenste situatie. Vier deze kleine successen. Zo verplaats een metselaar dagelijks alleen maar stenen maar bouwt hij tegelijkertijd aan zijn Kathedraal. Het is maar hoe je het bekijkt. Meer over doelen stellen tref je HIER.

 

NLP - HR - P&O

Structureel werken aan meer Zelfvertrouwen?

Met behulp van NLP technieken weet je steeds beter hoe jouw verleden (onbewust) je filter beïnvloedt en hoe je dit kunt veranderen. Tijdens onze opleiding leer je stap voor stap je eigen "denken" te onderzoeken en te veranderen. Tevens leer je je oude negatieve emoties te transformeren en versterk je positief denken.

Zo zullen negatieve herinneringen altijd blijven bestaan maar roepen niet langer een negatief gevoel bij je op. Je hebt de emotie losgekoppeld van jouw herinnering. Zo maak jij jezelf vrij om te leven vanuit het NU, vrij van het verleden en open voor een mooie zelfverzekerde toekomst.

Met NLP leer je dus anders de wereld in te kijken, jezelf minder te veroordelen en jouw identiteit te onderzoeken. Dit gaat je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Voor een diepgaande transformatie naar daadkracht en zekerheid adviseren we je om onze NLP Practitioner opleiding te volgen. Je gaat zo’n 9 maanden een diep persoonlijk proces aan met jezelf en de groep.

Wij hanteren kleine groepen met veel persoonlijke aandacht. Je krijgt een persoonlijke opleidingscoach die jouw gedurende de gehele opleiding bijstaat en begeleid. Eén keer per maand heb je een weekend training waarbij je nieuwe stof en inzichten opdoet die je gelijk in de praktijk kunt brengen. Je bouwt aan een stevige IK en vergroot je eigenwaarde. Een mooi proces wat je nooit meer kwijtraakt. Lees HIER mensen die je zijn voorgegaan.

Ready om jouw zelfvertrouwen te vergroten?

Kom dan eens vrijblijvend naar onze 'NLP informatieavond'. Iedere maand organiseren we nieuwe NLP informatieavonden onder de naam 'NLP introductie training'. We gaan namelijk actief aan de slag met elkaar. Je leert dus direct om NLP te ervaren en toe te passen.

Eind van deze avond weet jij of NLP bij je past en of het jouw leven gaat verrijken?

Gratis NLP Training

Schrijf je NU in voor de eerstvolgende GRATIS introductietraining op:

Start vandaag nog met jouw persoonlijke ontwikkeling!