NLP maakt je bewust van je sociaal emotionele ontwikkeling

Wat je wilt weten over sociaal emotionele ontwikkeling

Je verkeert je hele leven lang in een staat van persoonlijke groei en ontwikkeling. Je leert over jezelf, bijvoorbeeld wie je bent en wat je kunt. Ook leer je hoe je omgaat met mensen. Mensen die net zo complex zijn als jij. Als je googelt, lees je dat sociaal emotionele ontwikkeling vooral als kind erg belangrijk is. Het kan echter zo zijn dat je nu nog tegen problemen aanloopt. Zelfbeeld, relaties, keuzes maken, ze vallen allemaal onder sociaal emotionele ontwikkeling.

Wat is sociaal emotionele ontwikkeling?

Sociaal emotionele ontwikkeling is het proces waarmee we fundamentele levensvaardigheden ontwikkelen. We maken de meeste ontwikkelingen door in de eerste 20 levensjaren, daarom wordt de term vooral gebruikt in het onderwijs. Het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO) deelt het op in vijf ontwikkelingsgebieden:

  • Zelf – Het is voor een mens belangrijk om gevoelens te herkennen en te benoemen. Ook moet je leren wat je kwaliteiten zijn en wat je daarmee kunt. Daarmee ontwikkel je een zelfbeeld. Vanuit een positief zelfbeeld komt zelfvertrouwen, wat je helpt om vanuit jezelf te handelen.
  • Zelfsturing – Het is waardevol om je eigen gedrag te leren sturen. Je leert om te gaan met je gevoelens, je impulsen beheersen en om naar doelen toe te werken.
  • De ander – Je leert over de invloed en rol van andere mensen om je heen. Inlevingsvermogen (empathie) helpt je omgaan met zowel groepen als individuen. Het stelt je in staat om gedrag in te schatten en daarop te reageren.
  • Relaties – Zowel voor je persoonlijke als professionele ontwikkeling, moet je relaties aangaan en onderhouden. Je leert omgaan met elkaar, samenwerken, omgaan met sociale druk en omgaan met conflicten.
  • Kiezen – Je hele leven lang zul je keuzes moeten maken. Daarom moet je leren om weloverwogen te kiezen en om verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes.

 

Van oorsprong is dit leerproces een proces van intuïtieve ontwikkeling: het gaat grotendeels vanzelf. Toch kan het verstandig zijn om hier bewust mee aan de slag te gaan. Zeker als je tegen emotionele en sociale problemen aanloopt.

persoonlijke en professionele ontwikkeling

Emoties binnen professionele ontwikkeling

We beschouwen onszelf vaak als rationele mensen. We denken dat onze beslissingen weloverwogen en verstandig zijn. Maar geen enkel mens is helemaal rationeel, en de meeste mensen helemaal niet. De meeste beslissingen maken we intuïtief.

Op de werkvloer maken we het liefst verstandige keuzes. In een complexe omgeving, vol met mensen met verschillende waarden, is dat lastig. Er is natuurlijk niets mis met emoties voelen op je werk, maar je erdoor laten leiden helpt je niet om doelgericht te werken. Sterker nog, sterke emoties kunnen je flink in de weg zitten.

Geef een boost aan je sociaal emotionele ontwikkeling met NLP

Je hebt gelezen dat het grootste deel van je ontwikkeling plaatsvindt in de eerste 20 jaar van je leven. Daar heb je de patronen aangeleerd die in het nu jouw denken en handelen sturen. NLP, oftewel neurolinguïstisch programmeren, is een methodiek die je kan helpen om inzicht te krijgen in deze patronen.

Heb je bijvoorbeeld problemen met je zelfbeeld? Met relaties onderhouden? Of vind je het moeilijk om keuzes te maken? Dan kan NLP je helpen om de patronen die daaraan ten grondslag liggen te begrijpen én veranderen. We doen bij NLP-NU ons best om je te ondersteunen met je persoonlijke groei en emotionele ontwikkeling.

Wil je met ons kennismaken? Onze deur staat open. Schrijf je hieronder in voor een vrijblijvende introductieavond in Rotterdam.

Gratis NLP kennismakingsbijeenkomst

Schrijf je NU in voor de eerstvolgende GRATIS introductieavond op:

Start vandaag nog met jouw persoonlijke ontwikkeling!

k=rsa;p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDeMVIzrCa3T14JsNY0IRv5/2V1/v2itlviLQBwXsa7shBD6TrBkswsFUToPyMRWC9tbR/5ey0nRBH0ZVxp+lsmTxid2Y2z+FApQ6ra2VsXfbJP3HE6wAO0YTVEJt1TmeczhEd2Jiz/fcabIISgXEdSpTYJhb0ct0VJRxcg4c8c7wIDAQABv=DMARC1; p=none; rua=mailto:rua@dmarc.brevo.com