Overwin je angst met NLP

Hoe kan ik mijn angst emotie overwinnen?

Wat is angst?

Als je je onrustig, angstig of wantrouwig voelt, geven je emoties aan dat er iets niet in orde is. Je lichaam maakt zich klaar voor een vecht-of-vluchtreactie. Er koerst adrenaline door je bloed en je hartslag en bloeddruk worden hoger.

Je angsten leven in het onderbewuste, totdat een interne of externe trigger ze naar de oppervlakte duwt. Sommige angsten zijn aangeboren, zoals angst voor de dood en voor het donker. Veel angsten zijn aangeleerd, bijvoorbeeld door traumatische ervaringen in je jeugd. Een kind dat vroeger uit de boom is gevallen, heeft zo een hogere kans om hoogtevrees te ontwikkelen.

Angsten overwinnen - controle over emoties

Je hoeft niet bang te zijn om angst te beleven. Sterker nog: openlijk beleefde angst maakt van je leven een spannend avontuur. Angstgevoelens onderdrukken door tegen jezelf te zeggen ‘ik ben niet bang,’ neemt je plezier weg als je iets spannends doet. Laat je ongerustheid en angst dus toe. Dat kan zelfs de sleutel zijn om je angsten te overwinnen. Het gezegde gaat niet voor niets: face your fears.

angstklachten overwinnen angst

Angstaanval

Je weet dat je veilig bent als je omhoog wordt getakeld in een achtbaan. Of als je een horrorfilm kijkt in het donker. Toch voelt je lichaam dan angstig aan. Dat is oppervlakkige angst: je voelt het ook al loop je geen gevaar. Dan is er ook echte angst. Als je ’s nachts alleen naar huis loopt en de voetstappen achter je komen steeds dichterbij. Of als de wielen van je auto beginnen te slippen over het gladde wegdek. In dat geval is er sprake van een reëel gevaar.

Soms kan het zo zijn dat je een angstig gevoel hebt dat niet meer weggaat. Dat angstgevoel kan zo heftig zijn dat het overweldigend is. Dan heb je een angstaanval.

Omgaan met angst

Het is belangrijk om te onthouden dat de lichamelijke effecten van angst (zoals een hoge hartslag en een licht gevoel in je hoofd) op zichzelf geen kwaad kunnen. Het kan maximaal anderhalf uur duren, maar het gaat vanzelf weer over. In het moment kan je op zoek gaan naar afleiding. Een rondje lopen, hardop lezen of bellen met iemand die je vertrouwt.

Probeer je achteraf te bedenken waarom je de angstaanval kreeg. Als er geen reëel gevaar was, kan je angst voortkomen uit onderbewuste stress of spanningen die door een bepaalde trigger naar boven kwamen. Misschien zijn er bepaalde situaties die je gespannen maken. Denk goed na over de oorzaak. Je gebruikt zo je angst om meer over jezelf te leren. Vanuit je negatieve emoties, haal je wijsheid en kracht.

Angst en NLP

Ons denken en handelen komt voort uit geprogrammeerde patronen. Vaak volledig onbewust. Daaronder vallen ook onze angsten en fobieën. Deze hebben we onbewust opgepikt, aangeleerd of zelfs overgenomen. En zoals je dit onbewust hebt aangeleerd kun je dit ook weer afleren. NLP, oftewel Neuro Linguïstisch Programmeren, helpt je om inzicht te krijgen en deze patronen te doorbreken. We kunnen je helpen om de situaties die je angst geven te herkennen en te transformeren.

Zit je met stress, spanning of angst, en wil je daar iets aan doen? Schrijf je dan hieronder in voor een vrijblijvende kennismaking met NLP. Of neem contact met ons op.

Gratis NLP kennismakingsbijeenkomst

Schrijf je NU in voor de eerstvolgende GRATIS introductieavond op:

Start vandaag nog met jouw persoonlijke ontwikkeling!