NLP Technieken en begrippen

Representatiesystemen

Representatie voorkeursysteem

Met onze zintuigen creëren we onze realiteit en daarmee zijn onze herinneringen ook samengesteld uit een combinatie van beelden, geluiden, geuren, smaken en gevoelens.
Misschien heb je wel eens gemerkt dat met name geuren sterke herinneringen en gevoelens oproepen? Geuren kunnen hele sterke triggers zijn. De geur van koffie, de herfst/lente, verse erwtensoep, een zelfgebakken cake uit de oven, verschroeide haren, een BBQ, een gymzaal, de kleedkamer van de sportschool, een zwembad, wierrook, of gerechten volgens oma’s recept. Wie herinnerd zich nog de geur van: “Au de cologne (4711)” of “Old spice”? Dat geur zo sterk in verband wordt gebracht met herinneringen komt doordat deze hersengebieden (de amygdala en hippocampus) ook emoties verwerken. Dit wordt ook wel het limbische systeem ofwel het emotionele brein genoemd. Geuren zijn daardoor erg associatief.

Meer op het visuele en auditieve vlak zien we met name de ontwikkeling van de thuisbioscoop. Grotere en scherpere schermen (Ultra HDTV) met Dolby Digital Surround geluidsystemen moeten de complete beleving van een bioscoop nabootsen. Met name serie- en filmmakers weten steeds beter in te spelen op de emotie van de kijker. Alles om de kijker een nog realistischere beleving te laten ervaren. Films kunnen sterk resoneren op persoonlijke thema’s en herinneringen op het gebied van geweld, romantiek, angst, teleurstelling of geluk. Terwijl je in feite naar een scherm kijkt met gekleurd licht en golven van trilling/geluid ervaart.

Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijke zintuigelijke voorkeur voor een herinnering of verwerking van informatie. Terwijl de één het liefst plaatjes en grafieken ziet (visueel ingesteld) zal de ander informatie verwerken door het zelf te ervaren en beleven  (kinesthetisch) ingestelde mensen. We noemen dit het representatie voorkeursysteem.