NLP Technieken en begrippen

Circle of Excellence

Wat is een Circle of Excellence?

De Circle of Excellence is een techniek waarbij hulpbronnen worden geankerd aan een ingebeelde cirkel op de grond. Bij bijvoorbeeld het geven van presentaties kunnen deze cirkels je helpen om in een probleemsituatie tot andere keuzes te komen.

Met de Circle of Excellence kun je meerdere hulpbronnen installeren in het totale lichaam. Dit doe je door gebruik te maken van een denkbeeldige cirkel waar de cliënt instapt. Van te voren brengt de cliënt alle hulpbronnen aan in de cirkel waarna hij er in stapt en er volledige integratie plaatsvindt in iedere cel van zijn lichaam. Sommige mensen hebben de voorkeur voor een 3D vorm zoals een levensgroot ei waar ze instappen.

Excellentie ankeren

Tevens kun je hier naast visuele en kinesthetische ankers ook geweldig gebruik maken van muziek als auditief anker. Met de Circle of Excellence kun je zeer krachtige ankers aanbrengen.

Hoe kan je de circle of excellence toepassen?

  1. Kies hulpbronnen: ga na welke drie hulpbronnen je in een onvermogende situatie sterk maken. Welke drie momenten kende je waarbij je een zeer sterke hulpbron ervaren hebt die in andere situaties bruikbaar is. Zoek drie situaties met drie verschillende hulpbronnen. Noteer ze op een blaadje.
  2. Maak een cirkel (anker): visualiseer een cirkel op de vloer. Geef deze een kleur en vorm zoals je zou willen dat het er uit zou zien. Laat de kleur oplichten. Roep de hulpbronnen zintuiglijk op buiten de cirkel: wacht totdat iemand een volledige associatie heeft met de hulpbron. Stap op het hoogtepunt in de cirkel. Laat in de cirkel verdere integratie plaatsvinden. Als de cirkel is opgeladen laat je de cliënt een woord (of een korte zin) en/of een houding/beweging verzinnen dat past bij dit resource anker. Stap daarna uit de cirkel.
  3. Opladen van de cirkel: stapel alle hulpbronnen 1 voor 1 in de cirkel. Bouw eerst de stemming op buiten de cirkel, stap iedere keer op het hoogtepunt in de cirkel. Je bent nu een stapel anker aan het bouwen in de cirkel.
  4. Breakstate
  5. Test: door de persoon in de imaginaire cirkel te laten stappen, laat ze het woord zeggen en hun houding of beweging maken. Let op dat ze volledig geassocieerd in de hulpbron stemming komen.
  6. Future pace: verplaats je in een toekomstige situatie waarbij je deze hulpbronnen nodig hebt. Leg de cirkel neer, zie de kleur weer oplichten. Stap in de cirkel, zeg je anker-woord(en) en voel de "stapel" hulpbronnen. Ga na welke mogelijkheden dit gevoel in deze context oplevert.

Meer weten?

Hieronder tref je aanvullende en verdiepende onderwerpen: