Leer op jezelf vertrouwen

Hoe word ik zelfverzekerd?

Zelfverzekerd zijn lijkt heel makkelijk als je het anderen ziet doen. Je gaat de hele dag om met mensen die heel goed lijken te weten wat ze doen. Althans, dat lijkt zo.

Iedereen heeft weleens twijfels. Zelfs die manager die in de vergadering altijd een helder verhaal lijkt te hebben. Hoe komt het dat hij dat voor elkaar krijgt, maar een ander niet? Het verschil zit hem in hoe je omgaat met die gevoelens van onzekerheid.

Betekenis zelfverzekerd

Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in wat je kunt. Zelfverzekerdheid betekent dat dit vertrouwen sterk is. Het is een evenwichtige staat van zijn die precies tussen zelfonderschatting (onderwaardering) en arrogantie (overwaardering) in valt.

Echte zelfverzekerdheid ontstaat door dicht bij jezelf blijven. Dat doe je door beslissingen te nemen waar je écht achter staat. Je laat je dan niet leiden door invloed van buitenaf. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een stuk eenvoudiger om jezelf aan te leren hoe je zelfverzekerd overkomt.

zelfvertrouwen nlp-nu

In 3 stappen zelfverzekerd overkomen

Een goed begin is het halve werk. En het beste begin om zelfverzekerd te worden is – hoe gek het ook klinkt – om alsof te doen. Fake it till you make it. Zelfverzekerde mensen zijn vaak geliefd, inspireren anderen en bereiken makkelijker hun doelen. Hier vind je 3 tips om zelfverzekerd over te komen:

  • Zorg goed voor jezelf. De kennis dat je er op je best uitziet kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. Douche elke dag, poets en flos je tanden, ga naar een goede kapper en zorg goed voor je huid. Daarnaast maken de kleren de man (of de vrouw). Draag kleding die je goed past en waar je je goed in voelt.
  • Neem een sterke houding aan. Voeten onder je schouders, borst naar voren, een rechte rug en kin omhoog. Durf de wereld aan te kijken en te lachen. Loop zelfverzekerd in een rechte lijn naar waar je moet zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je lichaamshouding invloed heeft op hoe je je voelt.
  • Gebruik open lichaamstaal. Je lichaamstaal (of non-verbale communicatie) is verantwoordelijk voor 55% van wat je communiceert. Als je wilt dat mensen je zien als een zelfverzekerd, open persoon, moet je lichaamstaal dat ook uitstralen. Hou je armen en benen open (dus niet over elkaar), zet een glimlach op en maak oogcontact.

 

De positieve bevestiging die je krijgt als je deze stappen toepast, kan je helpen om zelfvertrouwen op te bouwen. Toch is dat vaak niet toereikend om blijvende zelfverzekerdheid op te bouwen. Dat haal je namelijk uit jezelf.

Zelfverzekerdheid uit jezelf halen

We denken veel na over hoe anderen over ons denken, of we vergelijken ons met anderen en denken daardoor negatief over wat we kunnen en hebben bereikt. Klinkt dat bekend? Onthoud dan vooral dit:

  • Andere mensen zijn te druk met zichzelf bezig om een oordeel over jou te vellen. Net als jij het meest bezig bent met jezelf (wat je moet en wilt doen, hoe je overkomt, etc.), zijn anderen dat ook. Maak je dus niet te veel zorgen om hoe je overkomt, want de kans is groot dat jij de enige bent die dat doet.
  • Het leven is geen wedstrijd; dus probeer niet te winnen. Als je jezelf constant vergelijkt met anderen, raak je snel moe en gedemotiveerd. Er zijn altijd mensen die het ‘beter’ doen. Maar betekent dat ook dat ze gelukkig zijn? Waarschijnlijk niet. Geluk vind je door dichter bij jezelf te blijven.

 

Hoe haal je zelfvertrouwen uit jezelf? Dat begint met zelfkennis. Je moet weten wat jouw waarden zijn; wat je belangrijk vindt en niet. Die waarden geven je houvast om keuzes te maken. Ga je bijvoorbeeld voor avontuur of voor stabiliteit? Hecht je meer waarde aan familie of vrienden? Denk hier goed over na en zet het op papier. Zie het als een kompas: gebruik het om jezelf te sturen. Dan vaar je vanzelf naar huis.

Zelfvertrouwen opbouwen met NLP

Je waarden kennen, begrijpen en trouw blijven is geen makkelijke taak. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. NLP, oftewel neurolinguistisch programmeren, kan je helpen door je inzicht te geven in de patronen die jouw denken en doen bepalen.

We leven vaker wel dan niet op de automatische piloot. Zo maken we onbewust beslissingen, zonder na te gaan of onze keuzes wel bij onze waarden passen. NLP geeft je inzicht in dit onderbewuste proces én geeft je het gereedschap om hier verandering in te brengen.

Ben je benieuwd of neurolinguïstisch programmeren je kan helpen om zelfverzekerd te worden? Kom dan langs op onze vrijblijvende introductieavond.

Gratis NLP kennismakingsbijeenkomst

Schrijf je NU in voor de eerstvolgende GRATIS introductieavond op:

Start vandaag nog met jouw persoonlijke ontwikkeling!