Verwerk je verdriet en verlies met NLP
Je bent iets verloren wat je dierbaar was. Die pijn mag je voelen. Sterker nog, het is een essentieel onderdeel van rouw, want emoties van verdriet en pijn helpen je om los te laten. Huilen heeft zelfs een helend effect. Het is bijvoorbeeld gezond om te huilen op een begrafenis. Want als je het verdriet niet door je heen laat vloeien, als je jezelf het niet gunt om te rouwen, blijft het achter en zal je je langer verdrietig voelen dan eigenlijk nodig is.
Verwerken van verdriet
Pijn en verdriet zijn emoties die veroorzaakt worden door situaties die vervelend, pijnlijk of teleurstellend zijn. Vaak verliezen we in zulke situaties iets wat waardevol en dierbaar voor ons was, zoals een bijvoorbeeld een geliefde. Verdriet is in die situaties een manier om daarmee om te gaan. Een emotionele respons die je helpt om het verlies op een gezonde manier achter je te laten.
We reageren allemaal anders op verdriet. Je kan je alleen voelen, jezelf dagenlang huilend in bed verschuilen, of doorgaan alsof er niets is gebeurd. Er is geen goede of foute manier om met verdriet om te gaan, maar besef je wel dat verdriet deel uitmaakt van het verwerkingsproces. Veel mensen vinden het lastig om emoties zoals verdriet toe te laten. Soms ontwikkelt zich zelfs een andere emotie (boosheid) om het verdriet te camoufleren.
Omgaan met verdriet
Als we vluchten voor onze emoties wordt onze rouwperiode steeds langer en langer. Er ontstaat een situatie waarin we ons verleden niet kunnen verwerken. Je zou zelfs kunnen stellen dat we op die manier een irreëel beeld van de werkelijkheid in leven houden, waardoor het bijna onmogelijk is om een nieuwe, gewenste werkelijkheid voor onszelf te maken. De grootste valkuil van intens verdriet in de doofpot stoppen is dat het onopgemerkt omslaat tot een depressie. Veel huilen zonder reden, onverklaarbare lichamelijke klachten, alleen willen zijn, het kunnen allemaal tekenen zijn van een onverwerkt verlies.
Onze cultuur wil ons nog wel eens leren dat we ons verdriet niet moeten laten blijken, terwijl het juist sterk én verstandig is om onze emoties hun werk te laten doen. Ga op zoek naar troost, of dat nou in familie, vrienden of kunst is. Iets waar we ooit van hielden is er niet meer. Alleen jouw herinneringen en jouw liefde blijven bestaan. Het is een eer om dat bij je te dragen.
Verdriet uiten
Pablo Picasso voelde immens verdriet toen een Spaanse stad in 1937 werd verwoest door een bombardement. Hij was zo aangedaan door het verlies van de stad, dat hij zijn verdriet op een gigantisch doek vastlegde. Het schilderij Guernica wordt nog steeds beschouwd als een van de krachtigste anti-oorlogswerken.
Velen van ons hebben niet het talent van Picasso, maar dat maakt het uiten van ons verdriet niet minder waardevol. Of je nou liever schildert, praat of huilt, je verdriet delen met anderen helpt je het te verwerken. Je vindt steun en troost in anderen en zij krijgen er hetzelfde voor terug.
NLP helpt je om verdriet te helen
We leven ons leven vanuit (onbewuste) voorgeprogrammeerde patronen die ons denken en doen bepalen. Wanneer je nooit hebt leren omgaan met verdriet zal je waarschijnlijk proberen controle te houden over je emotie. Met NLP (wat staat voor neurolinguïstisch programmeren) krijg je inzicht in dit soort onbewuste patronen. We leren je hoe je veilig emoties kunt toelaten en verwerken. Hierdoor krijg je meer grip en controle over je eigen emoties en kun je deze op een gezonde manier verwerken. Op dat moment laat de emotie jou los. Je hebt het verwerkt, opgeruimd. Binnen NLP bestaan tal van technieken en oefeningen om jouw verwerkingsproces te versnellen. Met enkele sessies ben je door je proces heen. Op dat moment weet jij hoe jij jouw verlies kunt accepteren én omzetten naar innerlijke kracht.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk gesprek over coaching of onze NLP opleiding. We leggen je geheel vrijblijvend uit hoe deze technieken werken en hoe jij ze op jezelf kunt leren toepassen.
Gratis NLP kennismakingsbijeenkomst
Schrijf je NU in voor de eerstvolgende GRATIS introductieavond op: