Oververmoeidheid

Oververmoeid

Ben jij ook oververmoeid?

Meer dan 40% van werkend Nederland ervaart stressklachten waarbij de helft van dit aantal serieuze stress of burnout symptomen heeft.

Zo nu en dan stress ervaren is prima te handelen voor ons lichaam. Maar iedere dag een gevecht tegen de klok eist uiteindelijk zijn tol. De adrenaline in ons bloed zorgt ervoor dat we beter gaan presteren, meer aankunnen en minder ons grens voelen. Het fungeert als een soort van doping waarbij we langdurig over onze grens gaan. Inderdaad, met als gevolg dat we oververmoeid raken, steeds minder energie hebben en symptomen van burnout gaan vertonen. Oververmoeidheid is zo'n burnout symptoom!  

Kenmerken van overspannenheid

In het begin heb je nog niks door. Je lichaam zal na een periode van stress of een emotionele zware periode (bijvoorbeeld een verhuizing, een andere baan, een relatiebreuk, een nieuwe partner of het verlies van  dierbare(n)) meer en meer signalen van overspannenheid gaan afgeven. Je voelt continu een soort van druk. Alsof je geen tijd te verliezen hebt. Je kunt moeilijker ontspannen en je gunt jezelf steeds minder rust. Je ervaart meer gedachten en je hoofd draait overuren. Langzaam maar zeker verlies je energie en je behoefte aan suiker neemt toe (kortstondig energie). Je bent wat vaker moe en hoopt met een paar vrije dagen de accu weer op te laden. Je lichaam begint de eerste symptomen van burnout te geven. Denk bijvoorbeeld aan onrustig slapen, druk op de borst, meer piekeren, hoofd- nek- en rugpijn, kwaaltjes, meer moeheid, korter lontje en een 'kort-frequent-ziekte verzuim' (meerdere keren grieperig). Op zich nog geen ernstige klachten. Dat is dan ook de reden dat veel mensen deze klachten niet serieus nemen! Overspannenheid ontstaat na een intensieve emotionele, stressvolle of spannende periode van enkele maanden.

Serieuze burnout symptomen

Je komt niet zomaar in een burnout! Het langdurig negeren van overspannenheid (opnieuw enkele maanden) zal leiden tot steeds meer serieuze burnout symptomen. Op dat moment steven je pas af om burned out te raken! Ook wel opgebrand. Voor sommige gaat dit heel langzaam. Andere merken dit ineens van de een op de andere dag. Voorbeelden van burnout symptomen zijn: extreem oververmoeid, huilen en ongecontroleerde emoties, zorgen maken, jezelf meer en meer isoleren, hoge bloeddruk, hartkloppingen, ernstige fysieke (pijn)klachten, slecht slapen, verlies van concentratie en verlies van korte termijn geheugen. Dit laatste is het gevolg van cortisol (ook een stress hormoon net als adrenaline).

Wil je weten hoe je ervoor staat? Doe dan direct HIER onze Burnout test. Wanneer je deze klachten ervaart is het raadzaam om direct een afspraak te maken met je huisarts/bedrijfsarts.

Beter omgaan met spanning en stress?

Kun je beter leren omgaan met spanning en stress? Ja, absoluut. Ademhaling is wellicht een van de belangrijkste tools om direct beter te kunnen ontspannen. Ademhaling werkt namelijk door op het sympatisch (gas) en parasympatisch (rem) zenuwstelstel. Lees HIER meer over onze Mindfulness technieken en Hartcoherentie techniek.

Kan NLP helpen bij stressreductie en vermoeidheid?

Het antwoord is volmondig "JA".

NLP technieken helpen je direct bewust te worden van ongezonde patronen in denken, voelen en handelen. Zo'n 90% van ons gedrag doen we volledig onbewust. Het zijn onbewuste patronen waar je niet of nauwelijks over nadenkt. Je schiet vaak onbewust in tal van gedragspatronen die niet goed voor je zijn. Denk aan 'pleasend' gedrag, geen grenzen aangeven, helpers gedrag, perfectionisme, risicomijdend gedrag of extreme behoefte aan harmonie en erkenning. Op zichzelf niks mis mee. Maar teveel van dit gedrag maakt dat jij over je eigen grenzen gaat. Gedrag is veranderbaar! En daarmee is NLP een hele effectieve methode die direct voor resultaat zal zorgen.

Je leert beter voor jezelf opkomen, weet constructief conflicten op te lossen, komt dichter bij jezelf, vergroot je zelfvertrouwen en leert effectiever communiceren.

Interessant?

Kom dan eens vrijblijvend naar onze 'NLP informatieavond'. Iedere maand organiseren we nieuwe NLP informatieavonden onder de naam 'NLP introductie training'. We gaan namelijk actief aan de slag met elkaar. Je leert dus direct om NLP te ervaren en toe te passen.

Eind van deze avond weet jij of NLP bij je past en of het jouw leven gaat verrijken?

Gratis NLP Training

Schrijf je NU in voor de eerstvolgende GRATIS introductietraining op:

Start vandaag nog met jouw persoonlijke ontwikkeling!