Leren omgaan met hooggevoeligheid (HSP)

Leren omgaan met hooggevoeligheid (HSP)

Mensen met hooggevoeligheid of HSP krijgen veel meer prikkels te verwerken dan mensen zonder deze kwaliteit. Dit heeft alles te maken met de werking van hun brein in combinatie met een zeer fijngevoelig zenuwstelsel. Helaas kun je het niet uitzetten! Hooggevoeligheid is een vermogen, een talent of kwaliteit en geen aandoening. Je zult er dus naar moeten gaan leven.

Leven vanuit hooggevoeligheid in plaats van met hooggevoeligheid

Door deze kwaliteit krijg je meer informatie binnen vanuit je omgeving. Hierdoor ben je in staat mensen sneller in te schatten, sfeer aan te voelen en soms zelfs voorspellende voorgevoelens te ervaren vanuit je intuïtie. Ook zul je wellicht merken dat je creatiever bent dan de gemiddelde persoon. Een normale routinematige kantoorbaan in een omgeving waar veel prikkels of mensen zijn kan snel leiden tot overprikkeling. Mensen met HSP komen daardoor sneller in een burn-out terecht. Door te leren leven vanuit deze kwaliteit ben je in staat een gelukkig leven voor jezelf te creëren. Leer je hart te volgen en je talent te gebruiken. Wanneer je voldoende work-life balance inbouwt zul je wellicht veel effectiever zijn dan de gemiddelde persoon in het bedrijfsleven. Ga dus op zoek naar je missie en leer je gave te gebruiken.

Patronen doorbreken

Een gelukkig leven leren leiden heeft alles te maken met oude ongezonde patronen doorbreken zoals “pleasen”, geen nee-zeggen of moeite hebben met grenzen aangeven. Mensen met HSP hebben moeite om hun eigen identiteit te vinden (wie ben je eigenlijk?) omdat ze zich altijd hebben aangepast naar dat wat de omgeving van hen verlangde. Een ander kwetsen is wellicht niet te verkroppen? Dus hoe leer je nee-zeggen, voor jezelf kiezen of niet meer aanpassen zonder dat je de ander kwetst? Dit zal in het begin best lastig zijn wanneer je negativiteit of teleurstelling vanuit je omgeving terug krijgt. Maar met goede communicatieve eigenschappen kom je een heel eind. Het belangrijkste is dat jij in jezelf gaat geloven en er van overtuigd raakt dat jij mag zijn wie je werkelijk bent. Zonder enige aanpassing.

Wat kan NLP betekenen?

Met behulp van NLP ben je in staat om jezelf beter te uiten en werkelijk te communiceren wat voor jou belangrijk is. Je gaat op zoek naar wie je werkelijk bent en leert leven vanuit jouw kwaliteiten. Door NLP krijg je structuur in denken en communicatie. Dit helpt je om zonder conflicten grenzen te stellen en feedback te geven aan je omgeving. Dus makkelijker voor jezelf kiezen zonder de ander te hoeven kwetsen. Je leert jezelf te coachen en weet je direct wanneer je vervalt in oude ongewenste gedragspatronen die niet goed voor je zijn. Na verloop van tijd zul je merken dat je minder bevestiging nodig hebt van buitenaf. Tijdens onze trainingen helpen we je graag om jouw persoonlijke missie te vinden en je te leren leven vanuit de waarden die echt belangrijk voor je zijn.

Meer weten over NLP? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag bij de eerste stap naar een gelukkiger leven.