Help! Ik ben hoogsensitief (HSP)

Help - ik ben hoogsensitief (HSP)

Hoera! Je bent wellicht de gelukkige bezitter van een kwaliteit die bij zo’n 20% van onze bevolkingsgroep hoort. Hoogsensitief zijn betekent dat je een bijzondere gave hebt. Je hebt het vermogen om zeer fijngevoelige energie waar te nemen en deze te interpreteren als informatie. Door je hoogsensitiviteit voel je wellicht haarfijn aan wat voor sfeer er ergens hangt. Mogelijk voel je aan hoe bepaalde situaties zich zullen gaan ontwikkelen, wie je vertrouwt en weet je hoe anderen zich voelen? Je hebt de gave om snel gevaren te signaleren en je bezit een sterk ontwikkelde intuïtie. Al deze kwaliteiten komen voort uit een zeer fijngevoelig zenuwstelsel waarmee jij minuscule energieveranderingen weet waar te nemen. Het fungeert als een soort van hypersensitieve antenne die altijd aan staat. Je hebt als het ware extra ontwikkelde zintuigen die veel meer prikkels verwerken dan bij een gemiddeld persoon.

Gratis kennismaking met HSP coaching en Hoogsensitiviteit

Kan ik van mijn hoogsensitiviteit af?

Wij krijgen vaker de vraag of “hoogsensitiviteit” kan worden uitgezet? Nee, dat kan niet! Hoogsensitief zijn is geen aandoening, maar een gave. Je kunt je er niet tegen beschermen of deze gave tijdelijk uitzetten. Immers, de oorzaak ligt op fysiek niveau in de werking van je zenuwstelsel. De enige oplossing is om te leren leven vanuit deze bijzondere kwaliteit die je bezit. En om dat te bereiken, zul je het volledig moeten omarmen en leren accepteren dat je anders bent dan andere mensen. Dat je eerder je grens bereikt wanneer er teveel prikkels zijn. Én dat je ruimte en rust nodig hebt om je systeem tot rust te laten komen.

nlp-nu hoogsensitief hsp

Leven vanuit je hoogsensitiviteit

Mensen die hoogsensitief zijn raken snel overprikkeld. Dit komt omdat het brein meer informatie verwerkt dan bij een gemiddeld persoon. Harde geluiden, veel informatie, fel licht of kleding die niet comfortabel zit kan bij iemand die hoogsensitief is binnen 20 seconden leiden tot overprikkeling. Daardoor komen hoogsensitieve mensen sneller in een burn-out terecht. Het lichaam schiet bij overprikkeling in een stressreactie die heel veel energie kost en leidt tot uitputting.

Niet meer aanpassen

Zolang jij je blijft aanpassen aan je omgeving zal je dagelijks opnieuw overprikkeld raken met als uiteindelijk resultaat een (nieuwe) burn-out. Wanneer je beseft dat de pijn groot genoeg is, dat jij je niet langer wilt aanpassen aan jouw omgeving, ben je in staat doorbraken te realiseren. Door meer en meer naar jezelf te leren luisteren en te accepteren dat jij andere grenzen hebt dan anderen gaat er veel veranderen. De uitdaging ligt dus in het feit dat je je niet langer aanpast aan je omgeving. Dus leren leven vanuit jouw hoogste waarden!

Een gelukkig leven creëren

Door jouw hoogsensitiviteit centraal te stellen en te leren leven als hoogsensitief persoon kun je een gelukkig leven bereiken. Dit betekent afstand nemen van toxische relaties en vriendschappen die jou niet volledig accepteren zoals je bent. Maar ook afstand nemen van omgevingen, werk of een werkgever die niet bij je past. Leren leven vanuit je hoogsensitiviteit vraagt om patronen doorbreken, om doorzettingsvermogen, beter bij jezelf blijven en inzicht op gedragsniveau.

NLP en hoogsensitiviteit?

NLP kan jou daar zeker bij helpen. Het geeft structuur en inzicht in houding, gedrag en communicatie. Je leert waar ongezonde gedragspatronen vandaan komen en hoe je nieuwe gedragspatronen kunt eigen maken. Hoe je dichter bij jezelf kunt blijven en toch je grens kunt aangeven en bewaken zonder iemand anders te kwetsen of boos te maken. Dit doordat je anders leert communiceren met jezelf en je omgeving. Tijdens onze trainingen helpen we je graag om jouw persoonlijke missie te vinden en je te leren leven vanuit de waarden die echt belangrijk voor je zijn als hoogsensitief persoon.

Meer weten over NLP en hoogsensitiviteit?

Neem gerust contact op. Wij helpen je graag in deze belangrijke fase van je leven naar meer liefdevol, rustig en gelukkig worden.

Gratis kennismaking met HSP coaching en Hoogsensitiviteit