NLP Technieken en begrippen

Zorg voor jezelf

Zorgen voor jezelf is belangrijk als je aan de slag gaat met je persoonlijke ontwikkeling. In dit stuk besteden we eerst speciale aandacht aan wat goede voeding is. Veel zal bekend zijn, maar we zetten het nog eens op een rij en misschien ontdek je ook nieuwe dingen. Ook bewegen is belangrijk, niet alleen als sport, maar vooral bewegen waarbij voelen en bewustwording erbij komt. Tenslotte besteden we aandacht aan het inbouwen van stilte in je leven. Met alle hectiek die er vaak is, blijkt het van wezenlijk belang om rust en inkeer in te bouwen in de vorm van meditatie.

Eet gezond

Voeding en gezondheid hangen samen, dat is bekend. Maar hoe werkt dat? Vijftig jaar geleden aten mensen in Nederland voornamelijk eenvoudig en puur voedsel. Kleur-, geur- en smaakstoffen waren er nog niet zo veel en ook veel moderne conserveermiddelen ontbraken. Inmiddels hebben we een veel en veel grotere variëteit aan voedsel gekregen en kunnen we bijna alles kopen wat er in de diverse culturen op aarde aan eten aanwezig is. Dat is een vooruitgang, maar er kleven ook grote nadelen aan. Want hoe gaat het er inmiddels in de voedselindustrie aan toe? Het voedsel dat wij kennen uit de supermarkt is een stuk ingewikkelder geworden dan het voedsel van vroeger. Kijk maar eens op een ingrediëntenetiket van een kuipje halvarine, dat is een lange rij met stoffen. Vergelijk dat met een pakje roomboter, daar zit maar één ding in en dat is roomboter. Halen we er ook nog eens verschillende merken (en prijzen) en biologische producten bij, dan zijn er grote verschillen te vinden. Waarom is het belangrijk dit te weten? Complexe stoffen vergen meer energie om te verbranden en leveren uiteindelijk minder energie op. Ze putten het lichaam dus uit, ook omdat het lichaam steeds moet ontdekken welke stoffen wel of niet giftig zijn. Hoe eenvoudiger en hoe ‘dichter bij huis’ geteeld, des te meer herkenning en daardoor rust voor het lichaam. Dan komt er meer energie beschikbaar voor waar het lichaam voor bedoeld is: voor actie. Wij raden het volgende aan:

  • Kies voor natuurvoeding, biologisch of biologisch-dynamisch.
  • Vermijd kunstmatige toevoegingen (kleur/geur/smaak/zoetstoffen).
  • Eet volkorenprodukten.
  • Beperk vlees en vis.
  • Vermijd suiker, suikerrijke produkten en kunstmatige suikers.
  • Gebruik liever zure dan zoete melkprodukten.
  • Vermijd koffie, (zwarte) thee en alcohol.
  • Eet veel groente en een paar stuks fruit per dag.
  • Wees niet te bang voor gezonde vetten in (olijf)olie en roomboter.

 

Tot slot, eet rustig en met aandacht en geniet van de heerlijke smaak van puur voedsel!

Blijf bewegen

Bewegen is goed voor je, daar zijn we allemaal wel van overtuigd. Mensen zijn gemaakt om hun spieren te gebruiken en hun gewrichten soepel te houden, kortom om arbeid te verrichten. Vroeger deden we dat de hele dag door, in werk of huishouden, maar tegenwoordig leiden we vooral een zittend leven. Er zijn manieren om dat te compenseren, bijvoorbeeld door te sporten. Dat is fijn om te doen en daar heeft het fysieke lichaam ook veel profijt van. Maar daar voegen we nog iets toe: met bewustzijn bewegen. In de oefeningen die je ’s ochtends doet, sta je steeds stil bij wat er voelbaar in je is. Je wordt je op die manier ook bewust van je binnenwereld en daar kun je sturing in aanbrengen. Hier heeft, behalve het fysieke lichaam, ook het emotionele en mentale lichaam profijt van.

Pak je rust

In ons dagelijks leven zijn we vaak en veel in gedachten, maar er is verschil tussen een rustige en een onrustige geest. Met een onrustige geest blijf je doormalen over allerlei onderwerpen, terwijl je daar op dat moment helemaal niet mee bezig bent. Je hebt vaak ook niet zelf besloten om ergens over na te denken: de geest sleept jou mee, die zorgt dat jij over alles nadenkt, terwijl dat helemaal niet nodig is. Dus een onrustige geest is ook zeer inefficiënt. Een rustige geest is gefocust op wat er op dat moment gedaan wordt, zonder allerlei ronddwarrelende gedachten.

Een manier om steeds meer tot een rustige geest te komen, is letterlijk stil te gaan zitten. In een ontspannen houding, in de kleermakerszit of op je knieën of op een rechte stoel, ga je een half uur zitten, met gesloten ogen. Je kunt het opbouwen en beginnen met een kwartier. Je laat alle gedachten voorbijkomen als een trein en brengt je aandacht steeds weer terug naar je lichaam. Alsof je naar je neus kijkt.

Dagindeling

Hoe ziet je dag eruit als je dit gaat inbouwen in je leven? We geven een voorbeeld van wat wij als ondersteunend in ons leven ervaren. De tijden zijn natuurlijk afhankelijk van jouw situatie, maar het is belangrijk de dag met oefeningen en meditatie te starten.

  • 06:30 uur opstaan
  • 06:30-07.00 uur oefeningen
  • 07:00-07.30 stilzitten
  • 07:30 ontbijt van muesli met kwark, fruit, kruidenthee
  • 10:00 uur tussendoortje met rijstewafel/cracker en kruidenthee/granenkoffie
  • 12:30 uur lunch met groentesoep, salade en brood
  • 15:00 uur tussendoortje met rijstewafel/cracker en kruidenthee/granenkoffie
  • 18:00 uur diner met pasta/rijst/aardappel en veel groenten en stukje/vlees/vis/vegetarisch
  • na 20.00 uur niet meer eten, kruidenthee kan wel
  • 22:30 uur naar bed

 

Als je op dit moment een heel ander ritme hebt en heel andere eetgewoonten, dan kun je hier geleidelijk naartoe werken. Maak eerst wel een keuze over hoe je het wilt in je dagelijks leven, want daar start het!