NLP Technieken en begrippen

Zes staps herkadering

De 6 staps herkadering in stappen uitgelegd

De zesstaps herkadering is een NLP-techniek waarbij we door middel van herkaderen meer mogelijkheden creëren voor gelimiteerd gedrag. Verder brengen we een verbinding tot stand tussen het bewuste en het onderbewuste door te ontdekken dat alle delen bondgenoten en onze potentiële leermeesters zijn.

  1. Identificeer het probleem gedrag: benoem het patroon dat je wilt veranderen en waarbij je meer keuzes wilt hebben. Bijvoorbeeld: Ik wil stoppen met X, ik wil Y, maar iets houdt me tegen.
  2. Communiceer met het deel: maak contact met het deel wat verantwoordelijk is voor dit gedrag/patroon. Stel eerst een ja/nee signaal vast. Op welke wijze geeft mijn onderbewuste aan wanneer een antwoord 'ja' of 'nee' is, welk visueel, auditief, kinesthetisch of auditief signaal krijg ik dan? Vraag aan het deel: Ben je bereid om op bewust niveau met mij in contact te komen? Wil het deel met mij communiceren en zichzelf tonen? Bedankt het deel voor zijn communicatie.
  3. Onderscheid gedrag en intentie: vraag aan het deel wat de reden voor dit gedrag is, oftewel welke positieve intentie het deel voor dit gedrag heeft. Het ongewenste gedrag is enkel een manier om die positieve intentie te realiseren. Door het scheiden van intentie en gedrag geven we ook waardering aan dat deel. Vraag aan het deel: Als er anderen manieren (gedragingen) zijn om jouw bedoelingen te uiten die even goed zijn of zelfs beter werken dan X, zou je die dan willen uitproberen? Bedank het deel voor zijn bereidheid en medewerking.
  4. Creëer nieuwe keuzes, creatieve deel raadplegen: ga naar je creatieve deel toe en vraag aan je creatieve deel om minstens 3 alternatieve gedragingen aan te geven om de bedoelingen van deel X te bereiken. Ben je je bewust van het creatieve deel in jezelf en krijg je van je creatieve deel een signaal? Sta het creatieve deel toe om eventueel nog meer keuzemogelijkheden aan te reiken. Bedank je creatieve deel voor zijn bijdrage.
  5. Keuze en verantwoordelijkheid nieuw gedrag: vraag aan deel X welke van de door het creatieve deel aangereikte gedragingen(op dit moment) de beste keuze is. Vraag om een 'ja' signaal. Is het deel bereid om verantwoordelijkheid te dragen om gebruik te maken van één of meerdere alternatieven in de juiste context? Kan het deel deze alternatieven integreren en onbewust opnemen? Wanneer het deel 'nee' antwoord op bovenstaande vragen, vraag dan naar de hindernissen. Heeft het deel nog iets nodig om de alternatieven wel te kunnen opnemen of dient het creatieve deel andere alternatieven aan te reiken? Heeft het deel tijd nodig om de alternatieven uit te testen op bruikbaarheid? Eindig in elk geval met een overeenstemming (match).
  6. Ecologie check en future pace: bij de ecologie-check vraag je: "Is er een deel van mij wat bezwaar heeft tegen een of meer alternatieven voor het oorspronkelijke gedrag?" Is het antwoord "ja", ga dan terug naar stap 2. Welk deel heeft bezwaaren wat is z'n positieve intentie? enz. Zijn alle delen het eens met deze keuze? Bedank alle delen en plaats het oude gedrag in de toekomst; op welke wijze ga ik er vanaf nu mee om? Vorm een volledige zintuiglijke weergave van het nieuwe gedrag (gedissocieerd).