NLP Technieken en begrippen

Overlap techniek

Een overlap techniek gebruiken

Het komt wel eens voor dat cliënten niet kunnen reageren op bepaalde vragen. Sterk visuele mensen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met kinesthetische vragen (wat voel je precies?) en andersom. Met Overlap kun je via iemand favoriete representatie systeem toegang krijgen tot het systeem waar hij of zij moeite mee heeft.

Voorbeeld 1: iemand kan niet zo gemakkelijk de gevoelens van een herinnering ervaren (kinesthetische representatie systeem) maar kan wel gemakkelijk de beelden ophalen.

Begin dan te communiceren in de visuele representatie. Gebruik beweging, kleur gecombineerd met de juiste Predicaten die samen gaan met het visuele systeem. Ga dan langzaam over op geluiden, wat heeft hij gehoord en welke interne dialoog vond er plaats. Vertraag meer en meer en ga langzaam maar zeker over op gevoelsvragen.

Voorbeeld 2: Iemand kan niet zo gemakkelijk beelden ophalen (visuele representatie systeem) van een bepaalde herinnering maar heeft wel gemakkelijk toegang tot zijn interne dialoog (auditief digitale representatie systeem). Dan kun je beginnen te communiceren tegen deze persoon in het auditief digitale representatie systeem (woorden, tonaliteit en fysiologie), dan overgaan in het auditief tonale representatie systeem en vervolgens in het visuele representatie systeem.