NLP Technieken en begrippen

Omgaan met Slachtoffer Alter Ego

Je slachtoffer voelen heeft meestal te maken met andere mensen. Je hebt het idee, dat een ander jou iets heeft aangedaan. Het gaat dan vaak over het gedrag van de ander. Ook gebeurtenissen kunnen zodanig beleefd worden, dat je denkt daar slachtoffer van te zijn. Om dit patroon te breken, moet je leren omgaan met Slachtoffer Alter Ego (SAE).

Een andere mogelijkheid is, dat je je slachtoffer voelt niet door het gedrag van een ander of van aard van de gebeurtenis, maar het onder invloed zijn van negatieve energie, toxiciteit, van mensen of situaties. Dit kan je eigenwaarde behoorlijk onderuithalen, omdat je je energie kwijtraakt aan iets of iemand anders.

Omgaan met toxiciteit

Toxiciteit betekent letterlijk vergiftiging. Dit kan zowel op geestelijk als op lichamelijk niveau zijn. Giftig is pas iets als het in een bepaalde hoeveelheid wordt “toegediend". Voor arsenicum is een klein beetje al dodelijk, terwijl 10 liter water drinken achter elkaar ook niet echt gezond is. Het gaat niet alleen om stoffen, ook mensen, dieren en omstandigheden kunnen toxisch zijn. Als er een kritische massa bereikt is, waardoor je ergens last van krijgt, dan is het pas toxisch. Bijvoorbeeld: het druppelen van een kraan gedurende 5 minuten geeft geen last. Het begint je te irriteren, als het uren duurt en je niet kunt slapen. Op zulke momenten word je uit je kracht gehaald en verlaagt je weerstand. Het gebeurt eenvoudig en het lijkt erop alsof je er niets aan doen kunt. Het tegendeel is echter waar.

Kenmerken van toxisch gedrag

Zijn er mensen in je leven - relaties, collega's, vrienden, zelfs partners - die je gek maken of je energie opmaken? Zijn er mensen die je je ongemakkelijk, onwaardig, inadequaat of gewoon miserabel laten voelen? Dit zijn allemaal toxische mensen.

Kenmerkend toxisch gedrag kan zijn:

  • Toxische opmerking: denigrerend, kwetsend, beledigend, vernederend en dergelijke.
    Er kunnen redenen zijn zoals jaloezie, een slechte dag, men kan je niet uitstaan of gewoon uit onnozelheid.
  • Dubbele opmerkingen: bijvoorbeeld cynisme een compliment en een koppeling met sarcasme, jaloezie, gemeen of een gebaar van minachting, grijns enz. of een andere sarcastische opmerking. Wat bedoelt men nu precies?
  • Zogenaamd grapje vol van sarcasme of heel gemeen (heel veel grapjes zijn onbewuste uitspraken).
  • Toxische woorden: "Je zou moeten”, “Waarom heb je dat niet gedaan?", "Dat is niet waar, "Ja en nee", "Ja, maar", "Je had beter moeten weten", "Ik snap niet hoe iemand met jouw intelligentie zo stom kan zijn".

 

Symptomen toxiciteit

Als je de volgende symptomen bij jezelf herkent na een ontmoeting met iemand, of zelfs als je maar denkt aan een bepaald persoon, dan kan er sprake zijn van toxiciteit:

Gevoelloos Gekwetst
Uit je humeur Opgelucht
Je vies voelen Meer/minder eten of drinken
Uitgeput voelen Hoofdpijn, misselijk, hartkloppingen, zweten
Verdrietig zijn Prop in de keel
Gespannen Geïrriteerd
Prop in de keel Akelig bij aanraking

 

Omgang met toxische mensen of gebeurtenissen

Niet alle gevoelens die je bij iemand gewaarwordt hoeft iets met toxiciteit te maken hebben. Vooral emoties kunnen ook wijzen op projectie. Vooral pijnlijke emoties en jaloezie zijn hier voorbeelden van. Wees vooral eerlijk in je waarnemingen. Van projecties kun je veel over jezelf leren.

Toxiciteit mag/kan je uit de weg gaan, door niet meer of zo min mogelijk met deze persoon om te gaan. Echter, kijk altijd wat de reacties die je hebt bij bepaalde personen over jou zelf te zeggen hebben. De volgende punten kun je hanteren om te kunnen omgaan met toxiciteit.

  • Herken de toxiciteit: gaat het om toxiciteit of gaat het om projectie?
  • Om wie gaat het?
  • Geef je grenzen aan door de persoon direct te vertellen hoe je je voelt of geef je mening over wat er gezegd is of over wat er gebeurd is.
  • Gebruik een kalme, ondervragende techniek: Stel gesloten vragen. Antwoorden alleen met ja of nee zijn mogelijk.
  • De persoon accepteren zoals die is.