NLP Technieken en begrippen

Niet durven, toch doen

De meesten van ons willen dingen in ons leven veranderen. Misschien ben je ontevreden met je baan, je thuissituatie, je vriendenkring. Daar verandering in brengen is best eng. Veranderen roept allerlei gevoelens op, waaronder spanningen. Dan draait het om: niet durven, toch doen. Hieronder gaan we in op hoe je daar mee om kunt gaan.

Over angst en vrees

Angst speelt een grote rol in onze huidige maatschappij. Mensen ervaren veel spanning en de woorden ‘bang’, ‘spannend’, ‘moeilijk’, ‘eng’ en ‘lastig’ komen zeer veelvuldig voor in ons taalgebruik. In allerlei situaties komen we angst tegen, zowel voor dingen die we zelf ondernemen als voor dingen die ons kunnen overkomen. Bijvoorbeeld als we van baan gaan veranderen, aan een nieuwe relatie beginnen, in het openbaar moeten spreken of vrienden willen maken. En we zijn vaak bang voor dingen die ons kunnen of zullen overkomen, bijvoorbeeld een ongeluk, natuurrampen, ziektes, ouder worden en doodgaan.

Nu hebben we ook de emotie vrees. Vrees is bedoeld om je tot voorzichtigheid te manen, zodat je niet zomaar een drukke straat oversteekt. We kennen waarschijnlijk allemaal wel de angst van de hoge duikplank. Alhoewel, angst? De kriebels in je buik weet je je waarschijnlijk nog goed te herinneren. En stond je onderaan de trap dan liet je gauw even wat grote jongens voorgaan... Maar dan stond je ineens óp de trap en kon je niet meer terug. Dan naar de punt lopen. Dan naar beneden kijken. Dan springen... en dan? Dan kom je briesend en vol trots omhoog; je hebt het gedaan, een kick. Een vat vol bruisende energie ben je dan. De spanning die je voelde, is ervoor bedoeld dat je de situatie eerst even goed verkent en niet zomaar naar beneden springt. En dat doe je: je kijkt eerst goed of degenen die springen ook wel degelijk weer boven water komen. Dan kijk je of ze hun neus dichthouden. Dan kijk je of er niemand onder de plank zwemt als jij op de punt staat. Allemaal goede acties vóór het moment dat je springt. Die spanning is er omdát je iets wilt. Zou je niet willen springen, dan zou de spanning er ook niet zijn!

Van klacht naar kracht

Nu wil je contact met iemand die je wel aardig vindt en die je nog niet goed kent. Spanning in je buik. Ook deze spanning komt omdat je graag iets wilt, niet omdat je het niet wilt. Toch zijn we geneigd in deze situaties te zeggen dat de spanning niet goed is: ik vind het veel te eng. En dan komen de verhalen: je bent bang dat je uitgelachen wordt, of afgewezen wordt. Allemaal redenen om je niet te hoeven laten gaan. Allemaal verhalen omdat je een spanning hebt, omdat je graag iets wilt.

Het enige wat je kunt doen om met je angsten om te gaan, is vertrouwen ontwikkelen.

Hou jezelf voor:

  • “Angst verdwijnt nooit zolang ik doorga om me te ontwikkelen. Angst is een menselijke reactie bij iedere nieuwe stap. Ik ben niet de enige.”
  • “De enige manier om te kunnen doen wat ik wil als ik bang ben, is het gewoon te doen.”
  • “De enige manier waarop ik vertrouwen krijg, is te doen wat ik wil doen.”

 

De ‘van-klacht-naar-kracht’-ladder

In het begin kun je wat foefjes goed gebruiken. Om je te helpen bij het zetten van nieuwe stappen en om je aan je doel te herinneren, hebben we een ‘van-klacht-naar-kracht’-ladder bijgevoegd.

  • Doe in het begin van elke dag iets waardoor het oude vertrouwde kader verlegd wordt.
  • Zelfs als het niet loopt zoals je gehoopt had, je hebt het tenminste geprobeerd! Je bent niet slap blijven zitten.
  • Met elk risico dat je loopt, straal je kracht uit.
  • Als je innerlijke kracht op deze manier steeds groter wordt, vergroot je ook je zelfvertrouwen.
  • Hierdoor wordt het verleggen van grenzen steeds gemakkelijker, ondanks de angst die je ongetwijfeld nog steeds voelt.

 

Bijgevoegd foefje om jezelf te herinneren:

Van klacht naar kracht:

Klacht→-----→----→----→----→----→----→---→----→----→-----→----→----→----→----→----→ Kracht

  1. Hang deze ‘ladder’ aan de muur; prik met een speld waar je nu zit (je bent in actie gekomen!).
  2. Sta elke dag voor de tabel en vraag je af waar je staat; verander de plek van de speld.
  3. Maak verschillende tabellen voor verschillende gebieden in je leven: werk, oefeningen, relatie etc.

Hopelijk geeft het bovenstaande je een kader en wat houvast voor waar je mee bezig bent. Het is geen wonderprogramma. Veranderingen vragen tijd en misschien lijkt het soms geen effect te hebben. Geef niet op, maar blijf oefenen. Mettertijd zul je zeker oogsten.