NLP Technieken en begrippen

Perifere visie

Perifere visie (meervoudig waarnemen) of Tunnel visie ?

Omdat we informatie filteren kan het niet anders dan dat we informatie weglaten. Daar waar we op focussen zullen we meer informatie over opnemen. Keerzijde is dat we op dat moment andere zaken minder waarnemen. Tijdens gesprekken zou je je kunnen focussen op iemands gezicht waardoor je het contact verliest met andere delen van zijn fysieke lichaam. We zijn dan in focus, ook wel vernauwd bewustzijn. Je kunt ook uitzoomen en de persoon in zijn totaal waarnemen. Dus uit focus waarbij je wel contact houdt met één onderdeel. Je zult nu meer waarnemen vanuit verruimd bewustzijn. Met name tijdens het werken met groepen kan dit erg behulpzaam zijn omdat je niet iedereen tegelijkertijd kunt aankijken en waarnemen.

 

Tunnelvisie

Tunnelvisie is het bewust waarnemen van één object waarbij het contact met de omgeving verdwijnt. Vergelijk dit met een telelens (zoom-in) waarbij je één element uit een omgeving naar voren haalt.

Perifere visie

Perifere visie is het bewust waarnemen van één object met behoud van contact met de omgeving. Vergelijk dit met een groothoeklens (zoom-uit) met een “brandpunt” waarop je de focus scherp zet.
Doe eens het volgende:
  • Zet denkbeeldig een stip in het midden van een muur.
  • Focus op die stip, de sweet spot genoemd.
  • Zoom denkbeeldig uit zodat je alle 4 de hoeken van de muur ziet, houd tegelijk aandacht op de sweet spot.
  • Zoom nog verder uit zodat je meerdere mensen in de ruimte tegelijkertijd waarneemt.
  • Voel nu de kinesthetische ervaring hoe je verbonden bent met iedereen terwijl je aandacht houdt op de sweet spot. Je neemt nu meervoudig waar.