NLP Technieken en begrippen

Logische niveaus - Vermogens

Logisch niveau: Vermogens, vaardigheden en capaciteiten

Vermogens zijn je (aangeleerde) vaardigheden. Door mensen en organisaties worden ze als uiterst waardevol beschouwd. Het betreft gedragingen die je zo goed doet dat je ze consistent en schijnbaar moeiteloos kunt uitvoeren. Handelingen zoals praten en lopen zijn vaardigheden die je zelfs hebt aangeleerd zonder ooit te begrijpen hoe je dat deed. Van nature ben je een fantastische leermachine.

Andere dingen heb je bewust aangeleerd. Misschien kun je autorijden, met een computer omgaan, goed voetballen of en muziekinstrument bespelen. Dit zijn allemaal vaardigheden die je doelbewust hebt geleerd.

NLP heeft veel aandacht voor het vermogensniveau en gaat daarbij uit van de veronderstelling dat alle vaardigheden kunnen worden aangeleerd.

Vragen over vermogens en vaardigheden

Hieronder volgen enkele vragen op het gebied van vemogens en vaardigheden. Stel ze aan jezelf wanneer je je capaciteiten wilt beoordelen om nat te gaan wat je wilt aanleren en verbeteren.

  • Op welke aangeleerde vaardigheden ben je trots, en hoe deed je het?
  • Ben je expert geworden in iets waar je geen baat bij hebt, en hoe kwam dat?
  • Ken je iemand met een echt positieve attitude van wie je zou kunnen leren?
  • Vraag andere mensen om te zeggen waar je goed in bent.
  • Wat ga je nu doen? Wat zou je graag willen leren?

Naarmate je meer vermogens opbouwt, opent de wereld zich voor je. Je bent in staat grotere uitdagingen aan te gaan of de problemen waarmee je worstelt, beter het hoofd te bieden.