NLP Technieken en begrippen

Communicatie – Gesprekshouding

We weten door de tweede stelling van Watzlawick dat lichaamstaal verantwoordelijk is voor 55% van wat je communiceert. De klank/intonatie en inhoud van je boodschap zijn ondergeschikt aan je houding. Lees hier hoe je je houding bewust gebruikt om sterker te communiceren.

Houding

Wanneer u uw non-verbale houding spiegelt aan de houding van uw gesprekspartner kunt u na verloop van tijd, door zelf in een andere houding te gaan zitten, uw gesprekspartner ‘meenemen'. Dit proces wordt 'houdingsynchronisatie' of 'spiegelen' genoemd. Spiegelen is een uiting van interesse in elkaar en het gesprek, een lichamelijk teken van verstandhouding. Spiegelen kan zowel synchroon als a-synchroon.

Kleding

Afstemmen is het sleutelwoord binnen communicatie. Een goed voorbeeld is kleding. Afhankelijk van de situatie kan kleding een gunstige, maar ook een ongunstige invloed hebben op de communicatie. Op grond van onze overtuigingen hebben we, wellicht te vaak, een vooroordeel ten aanzien van uiterlijk. Toch is het een feit dat kleding de sociale afstand t.o.v. de gesprekspartner kan vergroten maar ook verkleinen! Afhankelijk van uw doel kunt u hier gebruik van maken. Tijdens een telefoongesprek mist u non-verbale communicatie. U kunt de lichaamstaal van de ander niet lezen. Toch komt deze over door de telefoon. Dit komt doordat lichaam en geest nauw samenwerken. Wanneer u glimlacht als u telefoneert, komt u als een aardig persoon over. Als u er goed voor gaat zitten, rechtop, voeten op de grond, achter in uw stoel en vol zelfvertrouwen, dan wordt dit door uw gesprekspartner ervaren. Ook handgebaren helpen. Hierdoor bent u vaak in staat om uzelf beter uit te drukken.

Spiegelen

Het afstemmen gaat makkelijker wanneer u uw gesprekshouding enigszins spiegelt aan die van uw gesprekspartner. Spreekt de ander erg rustig, dan is het vervelend als u snel en opgewonden spreekt. Probeer de snelheid en woordkeus iets aan te passen aan het niveau van de ander, hierdoor ontstaat eerder een vertrouwensband. Dit fenomeen wordt ook wel 'verbaal volgen' genoemd.