NLP Technieken en begrippen

Gedachtelezen

Gedachtelezen / mind reading

Wanneer er sprake is van observeren van zintuiglijk waarneembare veranderingen noemen we dat kalibreren. Hierbij vindt geen enkele vorm van interpretatie plaats.

Wanneer er daarentegen wel interpretatie plaatsvindt van een waarneming of gedrag noemen we dit binnen NLP “mind reading” (vertaald: gedachten lezen/raden).

Binnen NLP spreken we over mind reading als we bij andere mensen iets waarnemen en daaraan meteen onze eigen mening (gebaseerd op onze overtuigingen) aan koppelen. We denken dat we het wereldmodel van de ander kennen terwijl we er naar raden en/of invullen voor de ander.

Bij gedachtelezen geven we betekenis aan het gedrag van een ander zonder dit, op dat moment, te verifiëren bij deze persoon.

Voorbeeld 1: je ziet iemand die je goed kent zijn hoofd van je afdraaien wanneer je hem/haar in de Lidl/Aldi tegenkomt. Jij denkt meteen: “die persoon moet mij niet meer”. In dat geval raad je naar de gedachten van de ander en koppel je een waarneming (wegdraaien van een hoofd) aan een subjectieve betekenis (de ander moet mij niet meer). De werkelijke oorzaak van het wegdraaien kan totaal ergens anders liggen. Bijvoorbeeld op het gebied van schaamte. Normaal gesproken winkelt hij/zij bij de Albert Heijn.

Voorbeeld 2: iemand fronst de wenkbrauwen en terwijl hij je aankijkt verschijnen er rimpels op zijn voorhoofd. Je zou kunnen denken dat de ander het niet met je eens is of jouw verhaal niks vindt. Het zou zomaar kunnen zijn dat die persoon dat doet omdat hij zich goed concentreert op wat je zegt.

Het is belangrijk dat we ons bewust worden van Mind reading (gedachtelezen). We weten niet wat de ander denkt. Met gebogen hoofd lopen kan o.a. betekenen:

  • De ander heeft slecht nieuws ontvangen.
  • Hij/zij ziet iets op de grond liggen.
  • De ander is zijn contactlens verloren.
  • De ander heeft pijnscheuten in zijn buik.
  • De ander is in gedachten verzonken.
  • Die persoon heeft een stijve nek of hoofdpijn.
  • Hij/zij schaamt zich ergens voor en durft je niet aan te kijken.
  • Etc etc….