NLP Technieken en begrippen

Eigenwaarde ontwikkelen - Zelfconcept inventaris

Een volgende manier om je eigenwaarde te verhogen is door bewustwording van hoe je jezelf in feite ziet. In veel gevallen is dat anders dan dat een ander je ziet. Het gaat hier zoveel over zo veel mogelijke objectiviteit. Beschrijf wat je ziet of echt weet van jezelf. Niet hoe je denkt dat een ander jou waarneemt. Neem voor onderstaande oefening ruim de tijd en neem daar een apart opschrijfboekje of schrift voor. Het is namelijk waardevol om deze aantekeningen later nog eens door te nemen om te constateren in hoeverre je zelfconcept is veranderd.

Schrijf in zoveel mogelijk woorden of zinnen als je kunt op hoe je jezelf zou omschrijven op de volgende gebieden:

  1. Fysieke verschijning: omschrijvingen van je lengte, gewicht, gelaat, huidkwaliteit, haarstijl, kleding en ook specifieke lichaamsgebieden zoals nek, hals, ogen, bovenlichaam, heupen, benen, borsten, handen en vergeet vooral je voeten niet.
  2. Hoe je omgang is met anderen: omschrijvingen van je sterkten en zwakten in intieme relaties en in relaties met vrienden, familie en medewerkers en ook hoe je met vreemden omgaat in sociale omstandigheden.
  3. Persoonlijkheid: omschrijf je positieve en negatieve karaktereigenschappen.
  4. Hoe anderen jou zien: omschrijf de sterkten en zwakten die je vrienden, familie en collega's zien. Niet wat je denkt dat ze van je zien, maar hoe ze je werkelijk zien. Dit betekent dat je dit op de man af moet vragen. Dat is al een hele stap op zichzelf.
  5. Prestaties op school of werk: inclusief hoe je uitdagingen of zware taken aanpakt.
  6. Prestaties van de dagelijkse taken: gezondheid, hygiëne, onderhoud van je leefomgeving, voedselbereiding, cosmetica, verzorging van kinderen en alle andere taken van persoonlijke of gezinsaard.
  7. Mentaal functioneren: hoe goed kun je beredeneren en problemen oplossen, je capaciteit om te leren en je creativiteit, je honger naar kennis, de gebieden van interesse of speciale kennis/expertise, inzichten of wijsheden die je vergaard hebt enz.
  8. Seksualiteit: hoe je jezelf ziet en voelt als seksueel persoon.

 

Als je klaar bent met de Zelfconcept Inventaris ga je alles langs en zet een plus (+) bij die zaken die je ziet als je sterke kanten of die je in jezelf bevallen en een min (-) bij zwakten of dingen die je graag wilt veranderen. Zet geen plus of min bij zaken die neutraal zijn zoals feitelijke opmerkingen/observaties (bijvoorbeeld lengte).