NLP Technieken en begrippen

SMARTI doelen met End State Energy (hNLP)

SMARTI doelen uit hNLP

Het smarti formuleren van doelen komt uit de traditionele NLP stof. Echter, er zitten twee kanten aan deze techniek. Enerzijds helpt het om het doel scherp te krijgen en richting te bepalen. Je weet immers exact hoe het er uitziet, wanneer je het bereikt hebt en of het ecologisch is. Anderzijds kan het ook demotiverend werken omdat het onbewust als te ambitieus wordt ervaren. Dagelijks opnieuw energie steken in iets dat je pas in de toekomst gaat bereiken vraagt ijzeren discipline. Het doel kan qua inspiratie, tijd en doorlooptijd als realistisch worden beschouwd maar nog steeds voelen als een geweldige opgave.

Dopamine shot

Wanneer je in staat bent om meerdere keren per dag de End State Energy te ervaren van je toekomstige doel krijgen je hersenen elke keer een dopamine shot. De kunst zit hem dus in het super klein maken van je doel naar dag niveau.

Een voorbeeld: stel je wilt minimaal 6 boeken lezen per jaar op jouw vak- of interesse gebied. Dus iedere twee maanden één boek. Dit zou je kunnen realiseren door je doel te verkleinen naar dag niveau. Iedere dag max 2 á 3 bladzijden lezen van een boek kost slechts enkele minuten. Op die manier beloon je jezelf dagelijks met dopamine shot en een goed gevoel na enkele minuten. Je werkt daarmee dagelijks met de End State Energy van je doel. Dit werkt motiverend en stimulerend. Tegelijkertijd zit de grap in het maximaliseren van het aantal te lezen bladzijden. Op onbewust niveau geeft dit honger naar meer en werkt stimulerend om door te lezen.