NLP Technieken en begrippen

Deelpersoonlijkheden overeenstemmen

Je kan je persoonlijkheid opdelen in deelpersoonlijkheden. Het zijn delen met elk hun eigen behoefte. Zijn ze niet in overeenstemming, dan veroorzaken ze innerlijke conflicten en tweestrijd. Het proces van tot overeenstemming brengen van onze deelpersoonlijkheden bestaat uit vijf fasen:

  1. Herkenning
  2. Acceptatie
  3. Coördinatie
  4. Integratie
  5. Synthese

 

Klik op de fasen om de pagina met uitgebreide uitleg te bezoeken. Een uitleg van synthese vind je onderaan deze pagina.

In de integratiefase zijn deelpersoonlijkheden die met elkaar in interactie zijn in toenemende mate met elkaar in harmonie komen en vormen vaak een combinatie. Uiteindelijk leidt dit proces tot een hele geïntegreerde persoonlijkheid.

Maar voordat er integratie tussen deelpersoonlijkheden kan plaatsvinden, moeten er ook veranderingen binnen deelpersoonlijkheden tot stand komen. Dat is hetzelfde als met mensen.

Veronderstel eens dat er een aantal mensen samenkomt en een groep vormt. Voordat deze groep goed geïntegreerd is en als een eenheid kan functioneren, is het waarschijnlijk dat er interpersoonlijke problemen zullen ontstaan die opgelost dienen te worden. Voor dit laatste zijn innerlijke veranderingen bij de mensen in de groep een vereiste. Op dezelfde manier is het ook nodig dat er afstemming van de betrokken deelpersoonlijkheden tot stand komt voordat er een integratie van de persoonlijkheid kan gebeuren. Dit proces heet coördinatie.

Herkenning en acceptatie moeten voorafgaan aan coördinatie en integratie. Acceptatie kan het 'accepteren van een deelpersoonlijkheid door het individu' betekenen of het 'aanvaarden van een deelpersoonlijkheid door een andere deelpersoonlijkheid'.

Hieronder vind je links naar pagina's over specifieke deelpersoonlijkheden:

 

Synthese

Synthese heeft voornamelijk betrekking op de gehele persoonlijkheid en is feitelijk interen transpersoonlijk. Terwijl het de deelpersoonlijkheden beïnvloedt, heeft het te maken met de interactie van het individu met andere personen en met de wereld en komt het door middel van het Transpersoonlijke Zelf tot stand.

Deze laatste fase in het harmonisatieproces kan worden beschouwd als een hoogtepunt in de persoonlijke groei. Het maakt de integratie van de persoonlijkheid mogelijk door de zuivering en de harmonisatie van de persoonlijkheid zelf. Maar terwijl persoonlijkheidsintegratie intrapersoonlijk is, is synthese in wezen interpersoonlijk en transpersoonlijk en het resultaat van een groeiende wisselwerking tussen de persoonlijkheid en het bovenbewuste en transpersoonlijke zelf.

Als gevolg van deze wisselwerking wordt het leven van het individu en zijn interactie met anderen meer en meer gekarakteriseerd door een gevoel van verantwoordelijkheid, zorg, harmonieuze samenwerking, altruïstische liefde en transpersoonlijke doelen. Synthese voert naar de harmonieuze integratie van de mens met anderen, met de mensheid en met de wereld.