NLP Technieken en begrippen

De ouder in ons

Een van de fundamentele deelpersoonlijkheden is de ouder in ons. De ouder zorgt voor het kind in ons, zodat het kind zich in de buitenwereld veilig weet, kan spelen en leren. De ouder manifesteert zich als koesterend of beschermend/vermanend.

De koesterende ouder

Hij/zij draagt verantwoordelijkheid, is zorgzaam en in staat iets van zichzelf te geven. Hij/zij is de beste vriend voor jezelf en steun en toeverlaat voor anderen. Zij houdt je gezondheid in de gaten (eten, drinken, slapen, lichaamsbeweging) en vrolijkt je op als je wat depressief bent. Hij/zij wil voor jou het beste en zorgt ook voor het gevoel dat je het verdient. Hij/zij is een aandachtig luisteraar en geeft om mensen en wil dat mensen gelukkig zijn. Bovendien kan hij/zij goed omgaan met het gekrenkte kind in anderen Negatief zal hij/zij echter uit liefde iemand ondersneeuwen of zich niet gewaar zijn van de behoeften van anderen. Hij/zij zal bij geen waardering zichzelf de martelaar voelen en weet van geen ophouden

De beschermende ouder

Hij/zij waarschuwt je voor gevaar: door eigen toedoen of door anderen. Zorgt ervoor dat je in leven blijft. Maakt gebruik van voortekens, dromen, intuïtie, ingevingen. Heeft dus een sterk ontwikkeld zesde zintuig. Kortom: je beschermengel. Vanuit een ruimer perspectief gezien, zijn alle acute ziektesymptomen de uiterlijke tekenen van de strijd die er binnen in je lichaam gaande is om nog grotere ongemakken en een mogelijke dood te voorkomen. De beschermende ouder beschikt over een zeer groot arsenaal wapens.

De toezichthouder in ons

Hij/zij vertelt hoe we ons moeten gedragen en weet hoe het hoort, zodat wij ons in de samenleving staande kunnen houden. De toezichthouder werkt zeer nauw samen met de beschermende ouder. De toezichthouder uit zich als volgt: hij/zij heeft gevoel voor wat "normaal", acceptabel en gepast is en is het meest belast met ons EGO, dat deel in ons dat gewaar is van ons denken, voelen en handelen. Bovendien controleert het ons. Negatieve aspecten van de beschermer en de toezichthouder zijn: te streng, overbezorgd en te voorzichtig. Het kiezen voor zekerheid en het terugdeinzen voor nieuwe uitdagingen van het leven. Hij/zij is wantrouwend om met anderen nieuwe banden aan te knopen en haalt het avontuur uit ons leven. Daarnaast arrangeert het "ongelukken" op momenten dat dit andere deelpersonen slecht uitkomt (mensen op skivakantie!). Het wordt door het EGO ervaren als remmer, als schuldgevoel en door andere deelpersonen als bazig, streng en vreugdeloos. Het is onze pessimist. Hij/zij probeert op alle mogelijke manieren ons kwetsbare kind gerust te stellen en maakt ons "recht-in-de-leer": anderen die het met ons niet eens zijn, deugen niet. De toezichthouder sluit zich af voor ideeën van anderen en heeft geen spontaniteit, is verkrampt en gedraagt zich aangepast en beheerst.