Blog

Daadkrachtig professioneel

Werk/Carriere en NLP - Esther Paans - 12 december 2017 Daadkrachtig professioneel

Yes! In mijn mail staat een aanvraag voor een leuke, nieuwe opdracht. Een fotoshoot en online filmpje voor een bedrijf. Ik ben meteen reuze enthousiast en geef aan te komen naar de set. Maar...

Lees het hele artikel

Mag het er zijn?

Emoties en NLP - Cocreatie Esther & Berry - 14 juni 2017 Mag het er zijn?

“Hee Ber, hoe is het nu met je?”.  Er valt een zachte stilte….  Ik zoek naar woorden die mijn gevoel weergeven. Het is inmiddels al weer een jaar geleden dat mijn vader overleed. Terwijl ik oogcontact vermijd komen tal van beelden en herinneringen langs. Samen klussen, de gezelligheid, een biertje pakken, praten over zaken, zijn laatste dagen, het afscheid, de begrafenis, de eerste Kerst zonder mijn vader en het effect van zijn overlijden op de mensen om mij heen...

Lees het hele artikel

Omgaan met narcistische relaties

Liefde/Relaties en NLP - Mjon van Oers - 9 juni 2017 Omgaan met narcistische relaties

Narcistische relaties zijn vaak destructief en de gevolgen ervan kunnen leiden tot een levenslang trauma. Familie en vrienden hebben vaak geen idee hoe traumatisch een relatie met een narcist kan zijn. De ervaring is meestal zo schadelijk, dat het geen relatie is waar het slachtoffer zomaar van los komt. Er is namelijk veel meer aan de hand, dan alleen een slechte relatie.

Lees het hele artikel

In de kreukels

Stress en NLP - Esther Paans - 29 maart 2017 In de kreukels

Heb jij toevallig ook de aflevering 'Sophie in de kreukels' gezien? Sophie Hilbrand onderzoekt de problematiek rondom het fenomeen burn-out. Wat er gebeurt voor, tijdens en na zo'n gebeurtenis. Nou, mijn aandacht had ze meteen. Mooi, kwetsbaar en eerlijk tegelijk.

Lees het hele artikel

Het verdriet mag er zijn

Emoties en NLP - Esther Paans - 17 maart 2017 Het verdriet mag er zijn

Er valt een traan op mijn broodje carpaccio. Na de dood van mijn vader heb ik mijn leven vrij snel weer opgepakt. Ik weet ook dat mijn vader dat zou willen. 'Wees realistisch Es, ik kom niet meer terug', zou hij gezegd hebben. Vandaag vliegt het mij aan. Het besef dat hij er echt niet meer is.

Lees het hele artikel

Werk aan de winkel!

Werk/Carriere en NLP - Esther Paans - 21 februari 2017 Werk aan de winkel!

'Mam, toen ik nog 4 jaar was, was jij veel weg. Bijna elke dag. Nu werk je niet meer bij de politie he? Je bent lekker veel thuis. Dat vind ik fijn." M'n kleine wijsneus. En juist de afgelopen week ben ik veel aan het nadenken over mijn toekomst. Niet toevallig dat mijn dochter hier nu over begint. Ik voel opeens weer dat ik de juiste keuze hebt gemaakt. He getver, waarom twijfelde ik nou eigenlijk...

Lees het hele artikel

In balans met een kraanvogel - een liggende vlinder en de zonnegroet

Mindfulness en NLP - Esther Paans - 7 februari 2017 In balans met een kraanvogel - een liggende vlinder en de zonnegroet

Ik spring mijn bedje uit. Oooh heerlijk, de zon schijnt vandaag. Ik maak me klaar voor een rustige yogales. In de auto richting Hellevoetsluis denk ik aan vroeger. Aan de heftige stepslessen van mijn vriendin Natasja. Hoe zij de hele boel opzweepte en ik met knikkende knieën de zaal weer verliet. Nu geeft zij onder andere yogales. Hoe fijn is dat. Na een intensieve BBB- en bodypumples deze week, even relaxen. Niets blijkt minder waar...

Lees het hele artikel

Leven met HSP - hemel of hel

Stress en NLP - Berry de Boer - 30 januari 2017 Leven met HSP - hemel of hel

Hooggevoeligheid, ook wel HSP genoemd (Highly Sensitive Person), blijkt bij zo’n 20% van onze bevolking voor te komen. Het is een unieke kwaliteit! Dus geen ziekte of aandoening. Hooggevoelige mensen hebben het vermogen om op een andere manier zintuiglijke prikkels te verwerken. Veelal zijn het meer prikkels en komen deze dieper binnen in je systeem. HSP'ers zijn intuïtief, sterk sfeergevoelig en zijn in staat mensen te lezen en in te schatten. Heb je een vorm van HSP dan neem je meer waar dan de gemiddelde mens. Dit heeft te maken met de werking van je brein en jouw zeer fijngevoelig zenuwstelsel. Deze is in staat om minimale zintuiglijke prikkels te vertalen naar informatie. Je zou het kunnen vergelijken met een te hard afgestelde microfoon. Elk minuscuul tikje komt als een dreun door de geluidsspeakers. Al jouw zintuiglijke prikkels zoals horen, zien, voelen, proeven en ruiken komen daarmee versterkt en harder binnen. Ook binnen het dierenrijk (bv een groep impala’s en nog 100 andere diersoorten) komt hoog gevoeligheid voor. Deze dieren hebben een belangrijke beschermende functie voor de kudde omdat ze sneller gevaar detecteren, in staat zijn situaties beter in te schatten en kunnen anticiperen op situaties.

Lees het hele artikel

The big 40!

Zelfvertrouwen en NLP - Esther Paans - 28 januari 2017 The big 40!

Gisteren is geweest. Leef vandaag! "Heeft u leuke jurkjes?" vraag ik aan de verkoopster. "Ja hoor, hier heb ik een leukerdje." Ik trek de jurk aan en kijk in de spiegel. "Oei, is dit niet een beetje kort voor mij?' En in mijn hoofd gaat de zin verder. Want ik ben tenslotte bijna 40 en wil er niet uitzien als een vrouw die nog twintig wil lijken. Maar ach, als ik naar Ibiza ga dan kan ik dat nog best aan...Maar koop ik daar alleen deze jurk voor?

Lees het hele artikel

Zwembadtaferelen. Wat een feest!

Bewustwording en NLP - Esther Paans - 20 januari 2017 Zwembadtaferelen. Wat een feest!

Het is blue monday vandaag! Maar niet voor ons, want voor ons is het een feestdag! Het is kijkles bij het zwembad van Hannah. Heerlijk weer om in dat enorm warme zweetzwembad naar de nieuwste oefeningen van onze dochter te kijken. Hannah heeft er ook duidelijk zin in. Not. Ze moet vandaag voor het eerst in badje 3 zwemmen en dat is best een beetje spannend. Nou, een beetje vooraf kneden dan maar. Bij het zwembad aangekomen lopen we richting kleedkamer 4....

Lees het hele artikel

Hallo, ben ik in beeld?

Liefde/Relaties en NLP - Esther Paans - 3 december 2016 Hallo, ben ik in beeld?

Herken je dit? Je komt een kennis tegen op straat en begint een gesprek, maar je voelt dat ze langs je heen kijkt. Je hebt wel even oogcontact, maar vlak daarna volgen haar ogen iemand anders. Je denkt bij jezelf; ben ik wel in beeld?

Lees het hele artikel

Puur of PlaMUUR

Zelfvertrouwen en NLP - Esther Paans - 17 november 2016 Puur of PlaMUUR

We waren 'big spenders'. Mijn moeder en ik. In mijn studententijd keek zij zelfs elke week voor mij in de Kruidvatfolder voor aanbiedingen. Ik kon echt de deur niet uit zonder, want stel je voor dat ik een bekende zou tegenkomen of de jongen waar ik zo verliefd op was. Eigenlijk was ik gewoon enorm afhankelijk. Toen besefte ik dat niet, nu gelukkig wel....

Lees het hele artikel

Vergeet niet om elkaar lief te hebben!

Liefde/Relaties en NLP - Esther Paans - 11 november 2016 Vergeet niet om elkaar lief te hebben!

Vanavond heb ik met mijn dochter gecollecteerd voor Alzheimer Nederland. Dit deed ik mede voor mijn allerliefste papa die sinds begin van dit jaar de diagnose kreeg. Aan mijn dochter heb ik verteld dat opa Piet net als het visje Dory aan geheugenverlies lijdt. Zo probeer ik het begrijpelijk voor haar te maken, want deze ziekte maakt grote indruk op jong en oud.

Lees het hele artikel

Zwarte Piet of niet?

Discriminatie en NLP - Berry de Boer - 28 oktober 2016 Zwarte Piet of niet?

Sinterklaas staat weer voor de deur en daarmee de discussie: wel of geen zwarte piet? De toonzetting wordt scherper en de gemoederen lopen op. Waar gaat deze discussie naar toe? Misschien werpt NLP een ander licht op de zaak?

Lees het hele artikel

Van buiten naar binnen

Liefde/Relaties en NLP - Esther Paans - 8 oktober 2016 Van buiten naar binnen

Bij de politie was dat een veelgehoorde term. Je moet van buiten naar binnen kijken. Dus vanuit de politie naar de burger of was het nu andersom :-) Ik ben ook alweer een tijdje weg. Maar stiekem kijken we vaker van binnen naar buiten. Vanuit de etalage naar de grote buitenwereld en alle mensen die daarin lopen.

Lees het hele artikel

hNLP trainer/coach Berry de Boer;

Spiritualiteit en NLP - Esther Paans - 18 september 2016 hNLP trainer/coach Berry de Boer;

“Veel mensen vinden spiritualiteit een vaag begrip. Maar in mijn optiek is spiritualiteit niets anders dan leren omgaan met pijn en tegenslag op een dusdanige manier dat je er een mooier en bewuster mens van wordt. Dat proces vindt iedere dag plaats. In mijn leven staat spiritualiteit centraal.”

Lees het hele artikel

NLP weekend dag 3 - Mijn emotie mag er zijn

NLP weekend - Kim Oroschin - 14 augustus 2016 NLP weekend dag 3 - Mijn emotie mag er zijn

Heftig. Vandaag. Ik begin de dag met trots. En wel op het feit dat ik vandaag op tijd ben. Vier voor half 9 zet ik mijn scooter op de standaard en kijk ik op mijn telefoon. Vier voor half 9. Ik ben te vroeg, eerder dat alle anderen. Dat is nieuw. Onwennig zelfs. Ik loop naar binnen, zet een kop koffie en neem plaats op het binnenterras. Dan begin ik te lachen. Ik zit in mijn eigen energie - alleen mijn energie. Dat is fijn. Als de anderen langzaam binnen druppelen, merk ik dat de anderen zich aanpassen aan mij, in plaats van andersom.

Lees het hele artikel

Plassen op grote hoogte

Angst en NLP - Esther Paans - 9 augustus 2016 Plassen op grote hoogte

Ik wring me vaak in allerlei bochten. En in dit geval niet figuurlijk, maar letterlijk. Vooral als ik naar de wc moet op onbekende plekken. Dan stel ik het zo lang mogelijk uit. En waarom ken ik juist veel mensen die drie hoog of hoger wonen? Het woord lift vermijd ik namelijk heel graag. Tja, ik heb een fobie. Het hoge woord is eruit. Ik heb gewoon een hele irritante fobie voor kleine ruimtes.

Lees het hele artikel

NLP weekend dag 2 - De mentale detox

NLP weekend - Kim Oroschin - 6 augustus 2016 NLP weekend dag 2 - De mentale detox

Gisteren hadden Edwin en ik bedacht dat ik zeer succesvol ben in een patroon, waarbij ik constant uitkom waar ik niet wil zijn. Succesvol ben ik dus al, alleen niet in de juiste richting. Het ging hierin in tijd indelen. Dat ik vaak net op tijd ben - en me moet haasten. Vandaag had ik me - net zoals gisteren - voorgenomen om een half uur eerder op locatie te zijn. Moet lukken, had ik mezelf verteld. Ruim op tijd weg, sigaretten aangevuld en al getankt. Om kwart voor acht rijd ik weg - nog enigszins verdoofd van een relatief korte nacht - en merk al snel dat ik de route die ik had bedacht niet volg. Al gauw ben ik verdwaald. Uiteindelijk kom ik - helemaal bezweet en gestrest - net op tijd aan op locatie. De anderen herkennen mijn patroon en glimlachen.

Lees het hele artikel

Hoe leer ik loslaten?

Emoties en NLP - Berry de Boer - 4 augustus 2016 Hoe leer ik loslaten?

Zonder dat we het zelf opzoeken kunnen we betrokken raken in emotionele conflictsituaties. Een onverwachte cynische opmerking van iemand, een onterechte beschuldiging of een situatie die anders verloopt dan je zou willen. Wellicht herken je één van deze situaties? Regelmatig wordt ons de vraag gesteld: hoe kan ik het loslaten? Hoe kan ik verder en dat wat er gebeurd is achter me laten?

Lees het hele artikel

NLP weekend dag 1 - De reis naar jezelf

NLP weekend - Kim Oroschin - 30 juli 2016 NLP weekend dag 1 - De reis naar jezelf

Ik was van plan om ruim op tijd aanwezig te zijn, zodat ik voor de training op mijn dooie gemak zou kunnen dineren bij het restaurant op locatie. Ik had het helemaal bedacht: zo’n lekkere verse vissoep met een goed glas wijn erbij. Een goed-begin-is-het-halve-werk-idee. Niet dus. Halsoverkop de metro, tram, bus. Nadat ik mezelf in een positie had gewikkeld, waar ik juist die dingen aanvocht, die ik zo hard wilde vermijden. Stress. Overwerk, ov-kaart nog niet opgeladen, sigaretten bijna op. Had ik maar, had ik maar....

Lees het hele artikel

De kracht van de stilte

Liefde/Relaties en NLP - Esther Paans - 15 juli 2016 De kracht van de stilte

Misschien herken je het wel? Je hebt afgesproken om met een kennis van een gemeenschappelijke vriendin mee te rijden naar haar verjaardagsfeestje. Je stapt in de auto en begint meteen met praten. “Slecht weer he vandaag? Het is druk op de weg zeg, die files ook altijd. Leuke jurk heb je trouwens aan.” En je ratelt maar door. Bang voor een eventuele stilte in onze drukke maatschappij….

Lees het hele artikel

Lekker in je vel; volg je eigen doel(en)!

Bewustwording en NLP - Esther Paans - 1 juli 2016 Lekker in je vel; volg je eigen doel(en)!

Minder suiker eten. In mijn hoofd was ik daar al veel langer mee bezig, maar telkens stelde ik het toch weer uit. Ik verzon smoezen en stopte bijna elke dag een stuk chocola in mijn mond. Eigenlijk zonder erbij na te denken. En ook dat koekje bij de koffie verdween binnen no time in mijn holle kies. Tot ik met mijn lieve buurvrouw in gesprek kwam. Ze vertelde mij over detox en ontgiften. ‘Echt Es, je wordt er fitter van en gaat je er beter door voelen.” Ik sprak er met Michel over en samen besloten we om allebei een pakket te kopen. Fit de zomer in, dat leek me wel wat. Minder last van mijn darmen. Nog beter!

Lees het hele artikel

Emotie; huil je mee of haak je af?

Angst en NLP - Berry de Boer - 19 juni 2016 Emotie; huil je mee of haak je af?

Vroeger hadden emoties een belangrijke functie om te overleven. Je zou kunnen zeggen dat het een ‘innerlijke beleving’ of ‘gevoel’ is dat samen gaat met je fysiek en gedrag. Emoties zetten ons in beweging op zowel fysiek als innerlijk vlak. Pijn, lees emotionele pijn, is een van de grootste drijfveren voor gedragsverandering. Bij het woord ‘emotie’ of ‘emotioneel zijn’ haken veel mensen af. Ze denken in eerste instantie aan verdriet of drama. Maar emoties gaan verder dan dat.

Lees het hele artikel

Ga je mee op reis naar binnen?

Spiritualiteit en NLP - Esther Paans - 7 juni 2016 Ga je mee op reis naar binnen?

"Ik ben klaar om op reis te gaan, aan de andere kant te staan, voorbij de grens, ik sluit mijn ogen, voor alles wat er komen gaat .................. Ik ben klaar om op reis te gaan, ik heb alles wel gedaan, pak m'n hand en voel het stromen, de liefde die ik bij me draag .................... Ik vraag je; breng me naar het water, breng me naar het meer, en leg me neer."

Lees het hele artikel

NLP trainer/coach Edwin Luijendijk;

Bewustwording en NLP - Kim Oroschin - 26 mei 2016 NLP trainer/coach Edwin Luijendijk;

“De optimale potentie in mensen tot expressie laten komen. Dat is mijn passie! Ik word droevig van mensen die hun leven volgen in plaats van het te leiden. Je staat jezelf dan niet toe om te ontwikkelen, maar je leeft voor wat anderen belangrijk vinden. Hoe ik tot die passie ben gekomen? Dat kwam niet zomaar aanwaaien hoor. Ik was nieuwsgierig naar alle aspecten van persoonlijke ontwikkeling en verdieping. Ik zocht een levensdoel dat niets te maken had met geld of macht.

Lees het hele artikel

EGO: het doorzien van het ego tijdens het bewustwordingsproces

Zelfvertrouwen en NLP - Berry de Boer - 24 april 2016 EGO: het doorzien van het ego tijdens het bewustwordingsproces

Van je tweede tot je derde levensjaar ontstaat de 'ik-gedachte' en daarmee de geboorte van het EGO. Het is het begin van het identificatieproces dat zich in ons verstand (de mind) afspeelt. Een kind wordt zich vanaf deze leeftijd langzaam maar zeker bewust van zichzelf als individu. Hij of zij kan en wil nu zelf dingen beslissen, maar wordt zich ook bewust van zijn of haar lichaam. En dan gebeurt het onvermijdelijke:

Lees het hele artikel

Denken als Disney

Werk/Carriere en NLP - Edwin Luijendijk - 24 april 2016 Denken als Disney

Je kunt voor of tegen de Disney industrie zijn, over één ding zijn vriend en vijand het eens; het is behoorlijk knap om met een muisje te beginnen en te eindigen met een imperium. Walt Disney hanteerde bij de totstandkoming van zijn creaties een specifieke NLP denktechniek. Die van de dromer, de realist en de criticus. En als Mickey op die manier een succes werd, waarom Disney's denktechniek dan niet eens zelf uitproberen?

Lees het hele artikel

Onderweg naar morgen

Mindfulness en NLP - Esther Paans - 22 april 2016 Onderweg naar morgen

Je herkent het misschien wel? Je zit op een drukke kinderverjaardag. Elke moeder geniet daar stiekem wel een beetje van ;-) Je dochter vraagt continu je aandacht en je zoon hangt jengelend aan je been. Naast je zit een moeder die een gesprek met je wil aanknopen, maar eigenlijk sta je op offline en luister je maar met een half oor. In gedachten ben je al met het avondeten bezig en je huiswerk voor de cursus van vrijdagavond. Wat doe je eigenlijk op deze verjaardag vraag je jezelf af? Je hebt nog zoveel te doen...

Lees het hele artikel

Wat is NLP?

Wat is NLP precies, en wat kun je ermee in het dagelijks leven?

Ervaringen van cursisten

Lees hier ervaringen van cursisten die je voor zijn gegaan.

Opleidingsdata

Bekijk hier de data en locaties van de komende opleidingen.