Woede en boosheid overwinnen

Boosheid en woede: hoe je grenzen stelt en verdedigt

Van alle emoties zijn boosheid en woede misschien wel het felst. Ze woeden als vuur door merg en been. Alles in je en om je heen moet ervoor wijken. In een woede-uitbarsting ben je voor jezelf onherkenbaar. Toch is die woedeaanval ook een deel van jezelf. Het deel dat je grenzen aan moet geven. Want als je anderen keer op keer over je heen laat lopen terwijl je de boosheid inhoudt, verlies je wie je bent.

Frustratie

Een collega die onafgebroken met haar hak tegen de grond tikt, weggebruikers die je onbekommerd afsnijden in het verkeer, voor de derde keer je probleem uitleggen aan de zoveelste doorgeschakelde helpdeskmedewerker; allemaal dingen die je eigenlijk net in het verkeerde keelgat schieten. En als je geen kort lontje hebt, laat je het nog allemaal gebeuren ook. Maar je raakt wel gefrustreerd. Frustratie is namelijk opgekropte woede.

Er hangen negatieve gevolgen aan het onderdrukken van frustratie. Hoe goed je ook bent in het beheersen van je gevoelens, mensen met wie je omgaat voelen dat er iets niet in de haak is. Sociale studies hebben aangetoond dat anderen je minder leuk vinden als je boosheid onderdrukt. Je kan er bijvoorbeeld passief-agressief van worden. Als je daar zelf ooit de dupe van bent geweest, weet je hoe moeilijk het is om daar mee om te gaan.

Agressie

Op een gegeven moment wordt de druk op de ketel te hoog. Je kan (of wil) je woede niet meer bedwingen. Op dat punt leiden je frustratie, boosheid en woede tot agressief gedrag. Agressie betekent gewelddadig handelen. Dat kan fysiek zijn (gooien, slaan, duwen), verbaal zijn (schreeuwen, schelden, domineren) of het kan je tegen jezelf keren (negatief zelfbeeld, zelfdestructief gedrag).

Een mens heeft agressie nodig om te overleven. Je gebruikt het om je grenzen aan te geven, om te zeggen wat je wilt zeggen, of om op te komen voor jezelf of de mensen waar je om geeft. Zoals je hebt kunnen lezen onder frustratie, is het opkroppen van boosheid niet goed voor je. Boosheid uiten is daarom in zekere zin gezond, maar doorschieten in destructief agressief gedrag is gevaarlijk.

wat is agressie

Woedeaanvallen

Onderdrukte boosheid komt uiteindelijk altijd naar buiten. Net als een vulkaan die uitbarst kan een uitbarsting van woede alles in zijn pad verwoesten. Het kan de relaties die je hebt flink beschadigen. Anderen reageren net zo agressief terug, worden bang van je of proberen je geheel te vermijden. In het ergste geval kwets je in een woedeaanval mensen of objecten die niet eens de oorzaak zijn van je frustraties.

Omgaan met Frustratie – Boosheid – Woede

Merk je dat je boosheid kwijtraken veel moeite kost? Dat je snel boos en geïrriteerd raakt ook al weet je niet precies waarom? Dan is de kans groot dat je jouw woede ongezond onderdrukt. In plaats van naar je emoties te luisteren en je boosheid te gebruiken om bijvoorbeeld je grenzen aan te geven, beheers je jezelf. Misschien omdat je bang bent dat anderen je niet aardig meer zullen vinden, of omdat je simpelweg het gezag mist om grenzen te stellen en die te verdedigen.

Als jij je woede kunt gebruiken realiseer je daarmee gezag, macht en eigenwaarde. Je stelt grenzen en verdedigt die, waardoor boos worden niet langer iets is om uit de weg te gaan, maar een middel wordt om dichtbij jezelf te blijven.

Vind evenwicht met NLP

NLP (neurolinguïstisch programmeren) helpt je om inzicht te krijgen in de patronen die jouw denken en handelen bepalen. Met dat inzicht kun je deze patronen doorbreken, waarmee je emoties als boosheid kunt transformeren naar innerlijke kracht. We kunnen je helpen begrijpen welke situaties je gefrustreerd, boos of zelfs woedend maken. Door je te helpen je boosheid te gebruiken, en los te laten waar nodig, word je een evenwichtiger en sterker persoon.

Wil je iets aan je boosheid, woede en frustratie doen? Schrijf je dan hieronder in voor een vrijblijvende kennismaking met NLP. Of neem contact met ons op.

Gratis NLP kennismakingsbijeenkomst

Schrijf je NU in voor de eerstvolgende GRATIS introductieavond op:

Start vandaag nog met jouw persoonlijke ontwikkeling!