NLP en hNLP toegelicht

Waarom NLP & hNLP samen?

Tijdens onze opleidingen en trainingen gebruiken wij NLP- en hNLP-technieken. Maar wat is het verschil tussen NLP en hNLP?

  • NLP staat voor Neuro Linguistic Programming.
  • hNLP staat voor humanistic Neuro Linguistic Psychology.

NLP is in de jaren '70 ontwikkeld door therapeuten met excellente communicatieve vaardigheden te bestuderen en te modelleren. NLP gaat uit van vaste communicatiemodellen, systemen (structuren) en technieken. De effecten die doorwerken op onderbewust niveau zijn gestript tot het minimale om alles in begrijpelijke taal en modellen kwijt te kunnen. Het grote voordeel is dat het eenvoudiger te begrijpen wordt en makkelijk te leren valt. Het nadeel is dat het soms wat plastisch kan overkomen. Coaches kunnen blijven hangen in het denken in protocollen en modellen.

Doorontwikkeling van NLP?

hNLP is doorontwikkeld en gaat meer uit van de psychologie van de mens. Deze technieken zijn de laatste 10 jaar ontwikkeld en zijn krachtiger, sneller en effectiever. John Overdurf is, mede met zijn ex vrouw,  grondlegger van deze nieuwe stroming. Het werkt sterker door op het onderbewustzijn en heeft meer hypnosetaal in zich. Het speelt zich dus voornamelijk onder water af.

John overdurf

John's vraagtechnieken zijn meesterlijk. Zijn taalpatronen en vraagstellingen (op basis van hypnose) sturen je onderbewuste zodanig dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Hiermee breek je door bestaande beschermingsstructuren heen. Om hier goed mee om te gaan is zintuiglijk waarnemen van essentieel belang. Onbewuste saboteurs dienen zich subtiel aan en vragen maximale scherpte van de coach om dit waar te nemen en te kunnen doorbreken. Binnen hNLP beheerst de meest flexibele communicator het systeem.

Tijdens onze NLP-NU opleidingen en trainingen kiezen wij voor een mix van beide stromingen. De basis bestaat uit NLP-technieken aangevuld met de beste hNLP-technieken. Bekijk hierboven een demonstratie van John Overdurf hoe hij door middel van lichaamstaal (oogbeweging) en taalgebruik het probleem ontleedt bij de cliënt.

Nieuwsgierig? Bekijk hier al onze Opleidingen